Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Aj českí študenti idú do ulíc: Protestovať budú proti Zemanovi a Babišovi

Protesty v Prahe.
Protesty v Prahe. (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - Českí stredo- a vysokoškoškolskí študenti plánujú na Medzinárodný deň proti policajnej brutalite, pripadajúci na 15. marca, štrajkovať za ochranu ústavných hodnôt. Informoval o tom v piatok spravodajský server Novinky.cz.

Organizátori štrajku chcú vyjadriť nesúhlas s prístupom najvyšších politických činiteľov k ústave a zdôrazniť, že prezident Miloš Zeman by mal vymenovať za premiéra človeka, ktorý získa dôveru a nebude trestne stíhaný. Protest má byť podľa organizátorov pokojný, študenti stredných a vysokých škôl, v prípade že sa zapoja, majú v ten deň vyjsť zo školských budov.

"Organizátormi sú väčšinou študenti pražskej DAMU," uviedol pre Novinky.cz mediálny koordinátor akcie Václav Strýček.

Hlavným organizátorom je Luboš Louženský, študent DAMU, ktorý je v súčasnosti v poslednom ročníku magisterského štúdia na katedre produkcie.

Vyhlásenie výstražného štrajku podporili študentská komora akademického senátu a dekanka DAMU Doubravka Svobodová. Podporu výzve už vyjadrila napríklad dokumentaristka Olga Sommerová. 

"Chceme, aby prezident plnil svoju ústavnú funkciu a aby o budúcnosti nerozhodovali trestne stíhané osoby, aby v kľúčových výboroch (parlamentu) nesedeli tí, ktorí kedysi aktívne potláčali demokraciu a bili študentov. Požadujeme, aby vláda v demisii nerobila zásadné a personálne zmeny," tvrdia iniciátori výstražného štrajku.

Viac o téme: ProtestyPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu