Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Afganec napádal vo Viedni ľudí s nožom: Priznanie k činu, neovládol svoj hnev

Útok nožom vo Viedni Zobraziť galériu (2)
Útok nožom vo Viedni (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Štyria ľudia utrpeli v stredu večer vážne zranenia pri dvoch útokoch nožom v rakúskom hlavnom meste Viedeň, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na policajného hovorcu.

V súvislosti s druhým útokom bol zatknutý muž z Afganistanu. Motív a akákoľvek spojitosť medzi oboma útokmi však ostáva nejasná, informoval hovorca. Útoky nožom, z ktorých prvý sa odohral okolo 19.45 h, sa stali v druhom viedenskom obvode, kde sa nachádza aj zábavný park Práter.

"Muž napadol nožom rodinu - otca, matku a ich 17-ročnú dcéru. Tieto osoby boli vážne zranené a ich životy sú ohrozené," uviedol hovorca polície. Dodal, že ide o rakúskych občanov. "O pol hodinu neskôr došlo k ďalšiemu útoku... na ulici Praterstern. V tomto prípade bola vážne zranená jedna osoba, ktorej život je momentálne v ohrození. Nevieme, do akej miery tieto dva útoky spolu súvisia, akýkoľvek motív zostáva nejasný," povedal hovorca.

Útok nožom vo Viedni
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

Viedeň nezažila smrteľné útoky islamistických militantov, aké sa odohrali v Paríži, Berlíne či Bruseli od roku 2015, poznamenal Reuters.

Neovládol sa

Mladý Afganec, ktorého zadržali vo Viedni po dvoch stredajších útokoch nožom v mestskej časti Leopoldstadt, sa priznal k obom činom. Agentúra APA o tom vo štvrtok informovala s odvolaním sa na vyjadrenie policajného hovorcu Patricka Maierhofera.

Zadržaný muž, identifikovaný predtým rakúskymi médiami ako 23-ročný žiadateľ o azyl afganského pôvodu Džafar S., pri vypočúvaní vysvetlil prvý z útokov "agresívnou náladou a hnevom vyvolaným svojou celkovou životnou situáciou". Útok sa odohral okolo 19.45 h, keď pri námestí Nestroyplatz napadol a zranil troch členov jednej rodiny.

Pri ďalšom útoku, ktorého dejiskom bolo približne o pol hodiny neskôr námestie Praterstern, zaútočil Afganec takisto nožom na svojho krajana. Toho pri vypočúvaní kriminalistami označil za známeho, na ktorého bol nahnevaný a pripisoval mu zodpovednosť za svoju drogovú závislosť. Na otázku, či mali útoky aj politický motív, odpovedal zadržaný muž jednoznačne záporne.

Viac o téme: Nôžútok ViedeňRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu