Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Taliansko deň po voľbách: Hnutie M5S na čele s Luigim Di Maiom chce stáť na čele novej vlády

Luigi Di Maio, líder populistického Hnutia piatich hviezd (M5S) Zobraziť galériu (2)
Luigi Di Maio, líder populistického Hnutia piatich hviezd (M5S) (Zdroj: SITA/ANSA via AP)

RÍM - Luigi Di Maio, líder populistického Hnutia piatich hviezd (M5S), ktoré ako jednotlivá strana získalo v nedeľných parlamentných voľbách v Taliansku najviac hlasov, uviedol, že jeho hnutie by malo stáť na čele novej vlády. Informovala o tom agentúra AP.

"Sme politická sila, ktorá zastupuje celý národ. Reprezentujeme celú (taliansku) čižmu od údolia Aosty až po Sicíliu," povedal Di Maio po tom, čo jeho hnutie dosiahlo veľký volebný úspech v celom Taliansku, keďže podľa predbežných výsledkov nedeľných volieb získalo 32,5 percenta hlasov. Di Maio nazval nedeľné voľby "post-ideologickými". Podľa neho tieto voľby neboli o pravici či ľavici, ale o zamestnanosti a prisťahovalectve.

Nárok na zostavovanie novej vlády si okrem Di Maia robí aj Matteo Salvini, líder krajne pravicovej strany Liga Severu (LN), ktorá v koalícii so stranou Vpred Taliansko (FI) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a dvoma menšími stranami získala približne 37 percent hlasov. Salvini povolebnú spoluprácu s Hnutím piatich hviezd vylúčil.

Taliansko deň po voľbách:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Európska komisia verí, že sa Talianom podarí zostaviť stabilnú vládu

Európska komisia (EK) je presvedčená o možnosti vytvoriť "stabilnú vládu" v Taliansku. Uviedol to v pondelok počas stretnutia s novinármi v Bruseli hovorca exekutívy EÚ Margaritis Schinas. Schinas upozornil, že eurokomisia sa zatiaľ nebude vyjadrovať k výsledkom talianskych volieb, keďže oficiálne výsledky ešte neboli oznámené. "Máme však dôveru v schopnosť prezidenta Sergia Mattarellu uľahčiť vytvorenie stabilnej vlády v Taliansku," spresnil hlavný hovorca EK.

Nedeľňajšie parlamentné voľby znamenajú pre Taliansko politickú neistotu s historickým úspechom protisystémových, euroskeptických a extrémne pravicových síl. "Zostaňte pokojní a pokračujte", odpovedal Schinas na otázky novinárov, či výsledky týchto volieb budú mať nepriaznivý vplyv na finančné trhy.

Tlačová agentúra Belga v tejto súvislosti pripomenula, že predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa krátko pred voľbami v Taliansku preriekol, že EÚ sa musí "pripraviť na najhorší scenár", keď Taliani nebudú mať funkčnú vládu, čo sa odzrkadlí aj na finančných trhoch. Neskôr spresnil, že došlo k nepochopeniu jeho slov, a dodal, že exekutíva EÚ verí, že Taliansko bude mať funkčnú vládu aj po voľbách.

Generálna tajomníčka CDU dúfa v proeurópske Taliansko

Generálna tajomníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová v pondelok vyjadrila nádej, že aj keď v talianskych voľbách zrejme žiadna strana nezískala jasnú väčšinu, "Taliansku sa podarí vytvoriť stabilnú vládu a najmä vládu v duchu Európy".

"Výhľad cez Alpy do Talianska dnes nie je ľahký, pretože sa po týchto zložitých výsledkoch nedá predvídať... ako dlho potrvá vytvorenie vlády, či vôbec bude nejaká a kto takú vládu bude viesť," povedala podľa agentúry AP dvojka vo vedení CDU po kancelárke Angele Merkelovej. Kancelárkin hovorca Steffen Seibert zaželal "tým, ktorí sú zodpovední, aby vytvorili stabilnú vládu dobrú pre Taliansko, ako aj pre spoločnú Európu". Vyjadril tiež nádej, že im to bude trvať menej ako šesť mesiacov - v narážke na zložité povolebné rokovania v Nemecku.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok uviedol, že "v tejto fáze" je opatrný, čo sa týka výsledkov talianskych volieb, ale poznamenal, že táto krajina nepochybne trpela migračnou krízou. V narážke na volebný úspech protiimigračnej a euroskeptickej Ligy Severu (LN) pripomenul, že Taliansko bolo celé mesiace pod "silným migračným tlakom". Dodal, že Francúzsko sa bude aj v nadchádzajúcich rokoch aj naďalej zasadzovať za silné proeurópske postoje.

Viac o téme: Parlamentné voľbyTalianskoLuigi Di MaioM5S
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu