Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V zamestnanosti žien má Slovensko rezervy: Chýbajú jasle a flexibilné zmluvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Materstvo má na zamestnanosť žien na Slovensku výrazne vyšší negatívny vplyv, než je to vo väčšine ostatných krajín EÚ. Dôsledkom je aj jeden z najvyšších rozdielov v odmeňovaní mužov a žien v celej Únii.

"Pravdepodobne je to kvôli dlhej rodičovskej dovolenke, na ktorú len zriedka nastupujú muži, pretože neexistuje možnosť, aby dávky poberali obaja rodičia," píše Európska komisia (EK) v Správe o Slovensku 2018, v ktorej opisuje stav krajiny vo viacerých oblastiach.

Veľký vplyv má aj nedostatok jaslí. Na Slovensku v roku 2016 navštevovalo predškolské zariadenia len 0,9 percenta detí vo veku do troch rokov. Priemer EÚ je pritom okolo 30 percent. Slováci zároveň za starostlivosť o deti v predškolskom veku platia vysoké poplatky, čo ďalej znižuje motiváciu žien vrátiť sa na trh práce.

Európska komisia oceňuje opatrenia na zlepšenie prístupnosti starostlivosti o deti, no varuje, že "kapacity sú stále nedostatočné." Škôlky napríklad navštevuje okolo 80 percent detí, kým priemer EÚ je takmer o 15 percent vyšší. Podľa Komisie chýbajú aj flexibilné zmluvy, ktoré by rodičom umožnili skĺbiť prácu so starostlivosťou o rodinu.

Viac o téme: ŽenyZamestnanosťRezervySlovenskoEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu