Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kontroverzný poľský zákon o holokauste v platnosti: Krajina si snaží obrániť históriu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Poľský zákon, ktorý kriminalizuje obviňovanie poľského národa zo zločinov, ktoré boli spáchané nacistickým Nemeckom, vstúpil vo štvrtok do platnosti. Informuje o tom agentúra AP.

Zákon vyvolal krízu s Izraelom, kde sa predstavitelia obávajú, že jeho skutočným cieľom je potláčať skúmanie Poliakov, ktorí počas druhej svetovej vojny zabíjali Židov, čo však poľskí predstavitelia odmietajú.

Práve vo štvrtok, keď začal zákon platiť, majú poľskí a izraelskí zástupcovia prvé pracovné stretnutie v Jeruzaleme, kde sa budú snažiť vyriešiť napätú patovú situáciu okolo spomínanej právnej normy.

Poľský prezident Andrzej Duda zákon minulý mesiac podpísal, ale následne ho poslal na ústavný súd na posúdenie. Poľskí predstavitelia oznámili, že kým súd nerozhodne, nebudú sa vznášať žiadne obvinenia v súvislosti s porušením tohto zákona. Rozhodnutie súdu sa očakáva v priebehu niekoľkých týždňov. Avšak prokurátori už zároveň hľadajú prípady, v ktorých je Poľsko hanobené za svoje činy v období druhej svetovej vojny, poznamenáva AP.

Viac o téme: HolokaustKoncentračný tábor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu