Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vrah prezidentom, Kajínek chce vystriedať Zemana: Zákon hovorí jasne, zastaviť ho môžu iba voľby

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek (Zdroj: profimedia.sk, Instagram)

PRAHA - Dvojnásobný nájomný vrah Jiří Kajínek si užíva pozornosť, ktorá ani takmer rok po jeho prepustení z väzenia neutícha. Svojimi poslednými slovami však prekvapil - možno bude kandidovať za prezidenta. Podľa ústavného prezidenta mu v tom navyše nič nebráni.

Kajínek (57) je na slobode od mája minulého roka, keď český prezident Miloš Zeman podpísal jeho milosť. Kriminálna minulosť Kajínka vyvolala v Česku ošiaľ a spoločnosť rozdelila na dva tábory. Muža, ktorý bol odsúdený za dvojnásobnú vraždu, pozývajú na besedy a nakrúcajú o ňom dokumenty.

Bývalý trestanec najnovšie šokoval na minulotýždňovej besede v Hodoníne. „Pri ďalšej voľbe budem kandidovať na prezidenta. Väzenie je na to dobrá príprava," povedal Kajínek. Ako ďalej vysvetľoval, momentálne ambíciu ísť do politiky nemá, o päť rokov by vraj ale do boja o prezidentské kreslo pokojne išiel.

Potvrdené právnikom

Pre portál Blesk.cz český ústavný právnik Jan Kysela vysvetľoval, či Kajínek môže o kandidatúre vôbec uvažovať. Nič mu v tom vraj nebráni. „Žiadna ústavná prekážka to nie je. V zahraničí to tak funguje, u nás však nie," uviedol a dodal, že síce nepozná podmienky milosti, ale pokiaľ v nej nie je vyložene napísané, že sa nesmie angažovať v politike, tak prekážku nevidí.

Problémom to nie je ani podľa samotného Kajínka, ktorý sa prirovnal k prezidentom českej a československej histórie. „Sedel Antonín Zápotocký, Ludvík Svoboda, Gustáv Husák aj Václav Havel. Nebol by som tak zďaleka prvý," vysvetľoval usvedčený vrah.

Koncom minulého roka o Kajínkovi nakrútila dokument televízia Prima. Vyjadril sa v ňom, že ľudia ho bežne stretávajú na ulici a pýtajú sa ho, prečo nekandiduje. 50-tisíc potrebných hlasov na kandidatúru mu mali núkať aj minulý rok, on to však odmietol, pretože si nevedel predstaviť, že by sa predstavil proti človeku, ktorý ho pustil na slobodu.

Viac o téme: Jiří Kajínek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu