Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Sýrii to vrie: Krvavé bombardovanie pri Damasku, nové boje, desiatky mŕtvych

Útoky v Sýrii sa zintenzívnili.
Útoky v Sýrii sa zintenzívnili. (Zdroj: Foto: SITA/AP)

DAMASK - Na najmenej 250 mŕtvych stúpol počet civilistov, ktorí od nedele zahynuli pri útokoch sýrskych vládnych síl a ich spojencov na oblasť Východná Ghúta ležiacu pri sýrskej metropole Damask. Medzi usmrtenými je najmenej 58 detí a 42 žien. Ďalších vyše 1200 osôb utrpelo pri náletoch a delostreleckej paľbe zranenia. Informovalo o tom v stredu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa SOHR, ktoré sa opiera o výpovede aktivistov v teréne, ide o najsmrtiacejšie útoky za 48 hodín, k akým vo Východnej Ghúte došlo od chemického útoku v roku 2013. 

Východná Ghúta je posledným väčším územím pri sýrskom hlavnom meste, ktoré je v rukách odporcov sýrskej vlády. Sýrska vládna armáda ju oblieha od roku 2013. Snahy o opätovné získanie enklávy zintenzívnili sýrske vládne sily podporované Ruskom v nedeľu večer, priblížila spravodajská stanica BBC. 

Organizácia Spojených národov upozornila, že situácia v oblasti sa "vymyká spod kontroly" a varovala pred humanitárnou katastrofou, ktorá v dôsledku obliehania hrozí až 400.000 civilistom. OSN zároveň vyzvala na zastavenie paľby, ktoré by umožnilo doručiť do oblasti humanitárnu pomoc i evakuovať ranených. 

Sýrska armáda správy o obetiach náletov vo Východnej Ghúte nekomentovala. Hovorca OSN uviedol, že nálety zasiahli v oblasti v pondelok a utorok prinajmenšom šesť provizórnych nemocníc. Aktivisti zároveň informovali, že terčom bombardovania sa v utorok v enkláve stalo prinajmenšom desať obcí a dedín. 

Turci ostreľovali provládne sily

Turecká armáda bombardovala spojenca sýrskeho režimu, ktorého sily dnes vstúpili do enklávy Afrin na severe krajiny, uviedla sýrska agentúra SANA. Podľa tureckej agentúry Anadolu išlo o varovnú streľbu, ktorá prosýrske sily zahnala späť. Oblasť majú v úmysle obsadiť Turci, ktorí o túto severosýrsku oblasť už niekoľko dní bojujú. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že k tomu dôjde v najbližších dňoch.

Sýrska štátna televízia odvysielala zábery s motorizovanými ozbrojencami vybavenými sýrskymi vlajkami, ako vchádzajú do oblasti. Čoskoro potom Turci začali konvoj ostreľovať a prinútili tak novinárov, ktorí kryli udalosť, aby sa dali na útek, upozornila televízia.

Podľa Anadolu zabránila turecká armáda sýrskym provládnym jednotkám v tom, aby sa spojili v enkláve s tamojšou kurdskou milíciou. Konvoj sa údajne stiahol zhruba o desať kilometrov od hranice afrínskej oblasti.

 

Konvoj tvorili podľa tureckého denníka Daily Sabah milície podporované Iránom. Podľa záberov libanonskej proiránskej televíznej stanice Al-Majádín spustila turecká armáda paľbu na miesta, kam konvoj smeroval. K incidentu došlo pri dedine Marjamín, ležiacej východne od mesta Afrin, ktorý majú pod kontrolou Kurdi. Streľba si podľa všetkého nevyžiadala zranených, ani mŕtvych.

Miestni Kurdi nedávno požiadali sýrsku armádu o pomoc, aby zabezpečila sýrske hraničné pásmo. Erdogan dnes povedal, že turecká armáda má v úmysle v najbližšej dobe mesto Afrin obkľúčiť.

Viac o téme: SýriaDamask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu