Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Teodora porodila v práci mŕtve dieťa: VIDEO Zavolala pomoc a omdlela, potom prišla trpká rana

Teodora Vásquezová Zobraziť galériu (2)
Teodora Vásquezová (Zdroj: SITA/AP/Salvador Melendez)

SALVÁDOR - Salvádorský najvyšší súd prepustil po viac ako desiatich rokoch z väzenia ženu, ktorá bola odsúdená na 30 rokov väzenia za vraždu novonarodeného dieťaťa. Štyridsaťtriročná Teodora Vásquezová vždy tvrdila, že je nevinná, pretože spontánne potratila. Informoval o tom salvádorský denník El Mundo. V Salvadore platí úplný zákaz interrupcií a za potrat hrozia desiatky rokov väzenia, ak súd čin kvalifikuje ako vraždu.

Otčim znásilňoval dcérku (9) desaťkrát denne: Najhorší scenár, musí porodiť jeho dieťa

"Som veľmi šťastná, že sa môžem zase vrátiť k svojej rodine, od ktorej som bola odlúčená desať rokov. Ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali," povedala Vásquezová, keď opúšťala ženskú väznicu v meste Ilopango neďaleko metropoly Salvádoru. Pri bráne väznice na ňu čakali rodičia, jej štrnásťročný syn a zástupcovia humanitárnych organizácií, ktorí sa snažia presadiť v krajine zmenu zákona.

Najvyšší súd Vásquezovú prepustil preto, že si už odpykala tretinu trestu. V zdôvodnení súd uviedol, že existujú "právne dôvody na to, aby bol zvyšok trestu odpustený".

Teodora porodila v práci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Salvador Melendez)

Zástupkyňa organizácie Amnesty International výrok najvyššieho súdu víta. "Je to pre nás povzbudenie vidieť Teodoru vychádzať z väzenia, v ktorom nikdy nemala byť," povedala Erika Guevarová-Rosasová z Amnesty International. Dodala ale, že v Salvadore je stále najmenej 27 žien za mrežami kvôli potratu. Niektoré z nich si odpykávajú až tridsaťročné tresty za vraždu, podľa ochrancov ľudských práv išlo ale o spontánne potraty.

Vásquezová bola odsúdená na 30 rokov väzenia v roku 2007, keď v júli toho istého roku na svojom pracovisku podľa vlastných slov porodila mŕtve dieťa. Bola vtedy v deviatom mesiaci tehotenstva, keď začala mať bolesti a krvácala. Zavolala preto na núdzovú linku a potom omdlela. Keď sa prebrala, bola pri nej polícia. Podľa obhajoby sa dieťa narodilo mŕtve. Prokuratúra tvrdila, že dieťa podľa pitvy zomrelo udusením a že Vásquezová ho zámerne zabila.

Ochrancovia ľudských práv sa už dlhší čas snažia v Salvadore presadiť zmenu zákona, ktorou sa už zaoberá aj tamojší parlament. Prijatie zákona ale blokujú pravicové strany. Interrupcie sú v tejto krajine zakázané aj v prípade znásilnenia alebo ohrozenia života ženy.

Salvádorská potratová legislatíva sa dostala viac do médií v roku 2013, kedy tamojší súd zakázal umelé prerušenie tehotenstva dvadsaťdvaročnej vážne chorej žene. Jej život bol pokračovaním tehotenstva ohrozený a dieťa nemalo po narodení šancu na prežitie, pretože prakticky nemalo mozog. Po nátlaku Medziamerického súdu pre ľudské práva Salvador žene povolil predčasný pôrod cisárskym rezom, dievčatko ale krátko po narodení zomrelo.

Absolútny zákaz prerušenia tehotenstva, teda aj v prípadoch ohrozenia života matky či po znásilnení, platí napríklad v Nikarague, Haiti, Hondurase, Dominikánskej republike alebo na Malte. Až vlani bol absolútny zákaz interrupcií zrušený v Čile.

Viac o téme: PotratVäzenieSúd SalvadorTeodora Vásquezová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu