Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Masakru na Floride sa možno dalo zabrániť: FBI vraj vedela, že strelec hrozil na Youtube zabíjaním

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/WPLG-TV via AP)

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) údajne dostal pred niekoľkými mesiacmi upozornenie na vyhrážanie streľbou v škole na Youtube. Autora príspevku, ktorým je vraj páchateľ stredajšej floridskej streľby, ale nevypátrala, informoval americký spravodajský server Buzzfeed.

FBI na vyhlásenie, v ktorom budúci útočník v reakcii na jedno vložené video napísal: "Budem profesionálnym školskom strelcom", upozornil vlogger Ben Bennight pomocou e-mailu vlani v septembri. Autor príspevku použil užívateľské meno Nikolas Cruz, čo je aj skutočné meno muža zadržaného políciou po stredajšom masakri.

Nicolas Cruz
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Broward County Jail via AP)

FBI síce na hlásenie krátko zareagovala, ale následne sa už Bennightovi neozvala. Až teraz, po Cruzovom zatknutí.

Užívateľský účet na meno Nikolas Cruz podľa CNN obsahoval ešte niekoľko hrozivých písomných príspevkov. V jednom sa Cruz zveril, že "chce strieľať do ľudí svojou AR-15", čo je poloautomatická puška, s ktorou bol po útoku zadržaný. Pod rovnakým menom bol vedený aj užívateľský účet na fotoportáli instagram, kde páchateľ streľby umiestnil zábery nožov a strelných zbraní.

Masakru na Floride sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Mike Stocker/South Florida Sun-Sentinel via AP)

Streľba vyvolala v USA znovu debatu o kontrole zbraní. Kým republikáni si neželajú, aby sa predčasne predstavovali závery a aby sa útoky zneužívali k volaniu po prísnejších opatreniach, demokrati hovoria o dlhodobej nečinnosti v danej problematike. Bývalý veliteľ newyorskej polície Bill Bratton povedal, že sa jedná o "novú normálnosť", pretože v USA sa na školách strieľa každých 60 hodín.

Strelec z Floridy je členom belošskej extrémistickej organizácie

Vodca belošských extrémistov na Floride potvrdil, že muž podozrivý zo zastrelenia najmenej 17 osôb na škole v Parkland je členom jeho skupiny a že sa zúčastnil aj ich ozbrojeného výcviku. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Vodca skupiny Jordan Jereb povedal, že jeho organizácia by si priala, aby sa Florida stala rýdzo belošským štátom. Verejne sa ale skôr realizuje formou náhodných akcií a vyhýba sa účasti na živote "v modernom svete".

Masakru na Floride sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Mike Stocker/South Florida Sun-Sentinel via AP)

Jereb povedal, že Nikolasa Cruza, obvineného zo stredajšej streľby, osobne nepoznal. Podozrivý vraj konal z vlastného popudu a za svoj čin je aj sám zodpovedný. Jereb dodal, že Cruz mal problémy s jednou dievčinou, a vyjadril názor, že výber termínu útoku - na svätého Valentína - nebol nijako náhodný.

Masakru na Floride sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Mike Stocker/South Florida Sun-Sentinel via AP)

Trump po masakre na strednej škole navštívi Floridu

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok uviedol, že navštívi mesto Parkland v štáte Florida, kde na strednej škole jej bývalý študent zastrelil v stredu 17 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.  Trump v súvislosti s plánovanou cestou nezverejnil jej časový harmonogram. Oznámil len, že sa v Parklande plánuje stretnúť s rodinami obetí a miestnymi predstaviteľmi, aby utešil smútiacich a "pokračoval v koordinácii reakcie" na  federálnej úrovni. Jeho administratíva bude spolupracovať so štátnymi a miestnymi úradmi, aby "pomohli zabezpečiť naše školy a riešiť zložitú problematiku duševného zdravia," spresnil Trump. 

Lepšie zabezpečenie škôl bude "najvyššou prioritou" počas stretnutia s guvernérmi a generálnymi prokurátormi z celých Spojených štátov, ktoré je naplánované na február, uviedol prezident. V reakcii na masovú vraždu v Parklande Trump povedal, že floridská škola sa stala "dejiskom hrozného násilia, nenávisti a zla." Vo štvrtok americký prezident na Twitteri napísal, že podozrivý bol zrejme "psychicky narušený". K otázke kontroly zbraní sa podľa agentúry AP prezident nevyjadril.

V stredu na floridskej škole v Parklande spustil z poloautomatickej zbrane paľbu 19-ročný Nikolas Cruz, vyzbrojený plynovou maskou, dymovými granátmi a množstvom zásobníkov s nábojmi. Cruza, ktorý zavraždil 17 ľudí, zatkli približne hodinu po streľbe. Išlo o najkrvavejšiu streľbu v škole v dejinách USA od roku 2012, teda od útoku strelca na základnej škole v Newtowne v štáte Connecticut.

Viac o téme: ŠkolaStreľbaFBIFloridaNicolas Cruz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu