Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bill Gates kritizuje Trumpovu stratégiu: Amerika na prvom mieste? To ma znepokojuje

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - Bill a Melinda Gatesovci vyjadrili v utorok znepokojenie ohľadom svetonázoru "Amerika na prvom mieste", ktorý presadzuje prezident USA Donald Trump. Zakladateľ spoločnosti Microsoft a jeho manželka to uviedli vo výročnom liste svojej nadácie (BMGF), informuje agentúra DPA.

"Nie je to tak, že by sa Spojené štáty nemali starať o svoj ľud. Otázkou však je, ako to robiť čo najlepšie. Podľa nášho názoru čas potvrdil, že spolupráca so svetom je prospešná pre každého vrátane Američanov - viac než vzďaľovanie sa od neho," uvádza sa vo vyhlásení nadácie Bill & Melinda Gates Foundation.

Táto charitatívna nadácia, ktorú pár založil v roku 2000, každý rok zverejňuje správu, v ktorej rozoberá stav svojich zdravotníckych a vzdelávacích programov po celom svete, najmä v chudobných krajinách. "Svetonázor 'Amerika na prvom mieste' ma znepokojuje," uviedol Gates v danom dokumente.

Gates tu cituje Trumpove návrhy na tvrdé zníženie zahraničnej pomoci ako príklad toho, keď politika administratívy ovplyvňuje prácu BMGF. Dodal, že Kongres podnikol kroky na obnovenie tejto podpory. Gates podľa svojich slov obhajuje, aby boli USA naďalej globálnym lídrom v boji proti chudobe a chorobám.

"Toto úsilie zachraňuje životy a vytvára v USA pracovné miesta. Stabilizovanie zahraničných krajín a zastavenie šírenia chorôb v cudzine ešte predtým, než sa rozvinú do pandémie, prispeje k lepšej bezpečnosti Američanov. Svet nie je bezpečným miestom, keď je väčšina jeho obyvateľov hladná alebo chorá," tvrdí Gates.

Viac o téme: USADonald TrumpBill Gates
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu