Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Londýnske letisko je mimo ohrozenia: Nájdenú bombu odviezli pyrotechnici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Karim Kadim)

LONDÝN - Londýnske letisko London City Airport, ktoré bolo v pondelok zavreté pre bombu objavenú v neďalekom doku, už opäť otvorili. Ako informoval výkonný riaditeľ letiska Robert Sinclair po tom, ako bombu z miesta odviezli, letisko bude v utorok už fungovať ako obyčajne a poďakoval všetkým ľuďom, ktorých sa zatvorenie dotklo, za "trpezlivosť a pochopenie".

Nemeckú bombu, ktorá merala 1,5 metra a vážila 500 kilogramov, objavili v nedeľu v Temži v doku kráľa Juraja V. Zariadenie sa nachádzalo na bahnovom dne 15 metrov pod vodou, odkiaľ ho vytiahli potápači Kráľovského námorníctva. Pyrotechnici bombu kontrolovane odpália v Shoeburyness.

Nález donútil úrady k tomu, aby uzavreli okolitú oblasť a dočasne evakuovali tamojších obyvateľov. Uzavretie letiska ovplyvnilo 261 príletov a odletov a takmer 16-tisíc pasažierov. Evakuovaní obyvatelia sa už môžu vrátiť do svojich domovov, píše spravodajský portál BBC.

V období od septembra 1940 do mája 1941 letectvo nacistického Nemecka zhodilo na Londýn 24-tisíc ton výbušnín. Podľa historikov asi 10 percent všetkých zhodených bômb ale nevybuchlo.

Viac o téme: Bomba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu