Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Krajiny NATO radikálne navýšili obranné výdavky: Stoltenberg prezradil, o akú sumu ide

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Nadchádzajúce dvojdňové stretnutie ministrov obrany 29 členských krajín NATO (14.-15.2) bude v znamení príprav júlového summitu Severoatlantickej aliancie v Bruseli. Uviedol to v utorok počas stretnutia s novinármi generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Šéf aliancie zároveň zdôraznil, že ministri sa budú venovať plánom na modernizáciu veliteľskej štruktúry organizácie, pričom očakáva, že schvália spoločné veliteľstvo pre Atlantik, ktoré bude koordinovať rýchly presun jednotiek a vybavenia zo Severnej Ameriky do Európy a bude mať na starosti aj ochranu námorných liniek a kritickej infraštruktúry v Atlantiku.

S odkazom na tri spoločné záväzky spojencov - zdieľať náklady na chod aliancie, zvyšovať spôsobilosti a zapájať sa do spoločných operácií - Stoltenberg ocenil, že členské krajiny začali zvyšovať náklady na obranu v snahe dosiahnuť cieľ dve percentá HDP do roku 2024 (z toho 20 percent na modernizáciu techniky a spôsobilostí). Dodal, že od roku 2014 európski spojenci, USA a Kanada doplnili vojenské rozpočty o 46 miliárd USD, čo je nárast o 5,01 percenta. 

Stoltenberg v tejto súvislosti uviedol, že v roku 2014 len tri krajiny venovali dve percentá HDP na obranu; tohto roku by tento cieľ malo splniť osem krajín a do roku 2024 by tak malo urobiť najmenej 15 z 29 spojencov. Šéf aliancie zároveň zdôraznil zoficiálnenie angažovania sa NATO v Iraku, kde sa na výzvu irackej vlády chce v podobe nebojovej misie zapojiť do výcviku a odbornej prípravy domácich bezpečnostných síl a pomôcť im skoncovať s Islamským štátom a v boji proti terorizmu. 

V tejto súvislosti ocenil, že sa podarilo oslobodiť väčšinu územia Iraku a Sýrie a dostať spod vplyvu Islamského štátu vyše 7,5 milióna ľudí. Podľa jeho slov by nová výcviková misia v Iraku mala začať v lete tohto roka, čo odobria lídri aliancie na júlovom summite v Bruseli. Doterajšiu medzinárodnú koalíciu proti Islamskému štátu viedli USA a Američania požiadali NATO, aby sa dôraznejšie zapájala aj do akcií na prevenciu proti terorizmu. Aliancia v súčasnosti pomáha koalícii prieskumnými lietadlami AWACS a výcvikom irackej armády.

Posledný deň ministerského zasadnutia bude venovaný vzťahom medzi NATO a EÚ a stretnutiu s ministrami obrany Fínska a Švédska, ktoré nie sú členmi aliancie, ale zúčastňujú sa užšej obrannej spolupráce na úrovni EÚ.  Stoltenberg privítal, že krajiny Únie chcú spoločne zdieľať náklady a zodpovednosť v oblasti obrany, a zároveň dodal, že táto aktivita by mala byť doplnkom k činnostiam NATO, a nie ich alternatívou.  

Viac o téme: NATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu