Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sýrska vláda bombarduje povstalcov: Pri náletoch zahynulo najmenej 27 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

DAMASK - Najmenej 27 mŕtvych a 60 zranených si v stredu vyžiadali nálety sýrskych vládnych jednotiek na povstalcami ovládanú oblasť Východná Ghúta. Informovala o tom spravodajská televízna stanica CNN s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Podľa centra so sídlom v Británii bolo medzi obeťami aj 12 detí.

Východná Ghúta, ktorá sa nachádza na okraji sýrskej metropoly Damask, je už po tretí deň terčom sýrskych vládnych jednotiek podporovaných Ruskom. Ako uviedlo SOHR, pri utorňajšom bombardovaní prišlo o život najmenej 80 ľudí, vrátane 19 detí a 20 žien. Hlásili aj 160 zranených.

Sýrska armáda povstalcami ovládanú Východnú Ghútu oblieha už viac než štyri roky. Letecké útoky sýrskej vlády sa za posledné dni zintenzívnili po tom, ako došlo k zostreleniu ruského bojového lietadla, ktoré vykonávalo hliadkovanie nad tzv. zónou deeskalácie v provincii Idlib. K zodpovednosti za zostrelenie lietadla sa prihlásili bojovníci džihádistickej aliancie Haját Tahrír aš-Šám, ktorá patrí pod Džabhat Fatah aš-Šám.

Medzinárodné spoločenstvo má čoraz väčšie obavy o osud Východnej Ghúty, kde je podľa OSN akútny nedostatok potravín a liekov, čo prispieva k najhoršej podvýžive počas celého trvania sýrskej občianskej vojny. V tejto enkláve žije takmer 400.000 ľudí a nachádza sa v jednej z tzv. zón deeskalácie, dohodnutých Ruskom pre územia ovládané opozičnými povstalcami, ale boje tam stále pretrvávajú.

Viac o téme: BombardovanieNáletySýriaDamask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu