Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko priznalo, že zaostáva: Raketu podobnú Falcon Heavy bude mať najskôr o desať rokov

Falcon Heavy
Falcon Heavy (Zdroj: TASR/AP Photo/Terry Renna)

MOSKVA - Raketu podobnú modelu Falcon Heavy z dielne súkromnej americkej súkromnej spoločnosti SpaceX bude mať Rusko najskôr o desať rokov. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy to v stredu uviedol člen Ruskej akadémie kozmonautiky Alexandr Železňakov.

Priznal, že Rusko má problémy pri napredovaní so svojím programom vývoja vesmírnych rakiet a začína "ďaleko zaostávať" za zaoceánskymi partnermi. Železňakov spresnil, že od začiatku letových skúšok "našej superťažkej rakety nás delí minimálne desať rokov". "Je to škoda," dodal, "a to aj s ohľadom na úspechy z minulosti".

Železňakov sa domnieva, že v záujme Ruska a jeho bezpečnosti je "predsa len nutné mať v arzenáli rakety podobnej triedy". "Nie je nutné používať ich práve teraz, ale je absolútne nutné mať možnosť vynášať ťažké náklady na obežnú dráhu, pretože nie je jasné, ako sa vyvinie situácia vo svete, ktorá sa v posledných rokoch stále viac vyostruje," vysvetlil. "Medzinárodná spolupráca sa môže aj prerušiť," varoval ruský vedec.

Štart rakety Falcon Heavy označil Železňakov za "zaujímavú a dôležitú udalosť", a to pre celé ľudstvo. V rozhovore pre agentúru RIA Novosti uviedol, že bez ohľadu na postoj k zakladateľovi spoločnosti SpaceX Elonovi Muskovi a jeho aktivitám "treba priznať, že významne prispel k rozvoju kozmonautiky".

Viac o téme: RaketaRuskoSpacexKozmonautikaFalcon Heavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu