Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turecko zvyšuje vojenský tlak: Do severnej Sýrie mieri ďalší konvoj

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

DAMASK - Turecký vojenský konvoj vyslali do severozápadnej Sýrie, aby tam zriadil pozorovateľské stanovište. Informovala o tom v pondelok turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Konvoj už dorazil do oblasti v západnej časti vidieka provincie Aleppo a zriadi štvrté turecké stanovište v najväčšej bašte povstalcov v Sýrii, informovala v pondelok agentúra AP. Turecko začalo rozmiestňovať ozbrojené sily na severozápade Sýrie vlani v októbri - plnia tam pozorovateľskú úlohu v súlade s dohodou o "deeskalácii", uzatvorenou spoločne s Iránom a Ruskom, ktorá má stabilizovať línie konfliktu v Sýrii, zmietajúcej sa vo vojne.

Vyslanie tureckých konvojov sa uskutočňuje v období zvýšeného napätia medzi povstalcami a provládnymi silami na ich spoločnej hranici. Napätie sa zhoršilo, keď sýrska vláda v januári opäť prevzala kontrolu nad leteckou základňou, o ktorú súperili obe znepriatelené strany.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii hlásila, že konvoj desiatok obrnených vozidiel v pondelok skoro ráno prekročil hranicu z Turecka na územie ovládané povstalcami.

Podobný konvoj zasiahla minulý týždeň v utorok bomba uložená v aute, a to práve vtedy, keď kolóna prechádzala cez povstalecké územie. Nie je jasné, kto mal útok na svedomí. Zahynul pri ňom civilista, ktorý patril ku konvoju.

Viac o téme: TureckoSýriaDamaskVojenský konvoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu