Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

České voľby plné škandálov: Chyby pri zrátaní hlasov, alkohol, bitka a pokus o otravu

Aktivistka Femen Zobraziť galériu (5)
Aktivistka Femen (Zdroj: femen.org)

PRAHA - Bitka v štábe, údajný pokus o otravu či muž, ktorý chcel oklamať volebný systém. České voľby priniesli okrem tuhého súboja Miloša Zemana a Jiřího Drahoša aj niekoľko škandalóznych situácií.

Na český Nejvyšší správny súd sa napríklad obrátil volič, ktorý podľa svojich slov vhodil do urny lístok pre Karla Habsburského a domáha sa prepočítania hlasov alebo zopakovania hlasovania v okrsku. Tvrdí, že nesedia počty - komisia totiž v jeho okrsku žiadny neplatný hlas neeviduje. Muž má ale smolu, pretože voľby možno spochybniť až po zverejnení výsledkov v Zbierke zákonov, a to sa stalo až dnes.

Muž mal voliť v jednom z okrskov v Prahe 1. Tvrdí, že do oficiálnej úradnej obálky a následne do urny dal vlastnoručne vyrobený hlasovací lístok s menom Karla Habsbursko-Lotrinského. Na lístku ho označil za „kráľa českého a cisára rakúskeho, právoplatného dediča českého trónu".

Karol I. Habsburský
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Library of Congress / George Grantham Bain)

Karol I. Habsburský

Bitka v štábe Zemana

Keď už sa novinári pomaly zberali zo štábu Miloša Zemana, situácia sa poriadne vyostrila. Pri filmovaní jedného z opitých hostí sa totiž novinári dostali do potýčky s ďalšími ľuďmi. Tým sa nepáčilo, že si situáciu kamerujú a žurnalistov napadli. 

Jeden z prítomných mužov dokonca zaútočil na novinára päsťami. Ukázalo sa, že ide o bývalého boxera a podnikateľa Karla Slezáka, ktorý sa však na akciu akreditoval taktiež ako novinár. Kameramanovi TV Nova vyrazil z ruky drahú kameru, následne napadol aj jeho kolegu z idnes.cz. Neskôr sa po vykrúcaní za svoj čin ospravedlnil.

Konflikt v štábe Miloša
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter / Pavlína Kosová)

Otrávili ma, tvrdí kolabujúci muž

So svojou verziou príbehu prišiel aj muž, ktorý skolaboval. Vraj sa tak nestalo kvôli alkohol. Milan Rokytka tvrdí, že bol otrávený jedom, ktorý mu niekto mal hodiť do nápoja. Ako napísal redakcii iDNES.cz, vraj mohlo ísť o syntetickú drogu alebo niečo podobné.

„Polícia všetko vyšetruje a hoci nemá ani dôveru premiéra, musíme dúfať v jej profesionalitu, pretože má legálny monopol na trestné stíhanie a návrhy obžalôb," napísal Rokytka.

Opitý člen komisie

Kurióznu situáciu museli riešiť aj v Brne. V okrsku v štvrti Stránice sa v piatok opil člen volebnej komisie, predsedníčka komisie preto zavolala mestskú políciu. Muž údajne chodil popíjať von z miestnosti, predsedníčka ho vykázala ešte pred príchodom hliadky.

„Predsedníčka požiadala, či by do volebného objektu mohla prísť hliadka s prístrojom na meranie alkoholu v dychu. Jedného člena komisie totiž údajne ostatné viackrát videli popíjať z fľaše alkohol," uviedol hovorca brnianskych strážnikov Jakub Ghanem.

Viac o téme: Česká republikaMiloš ZemanJiří Drahoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu