Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svet si dnes pripomína hrôzy holokaustu: Osveta Tillersona aj Merkelovej

Organizácia Spojených národov v roku 2005 vyhlásila 27. január za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Zobraziť galériu (3)
Organizácia Spojených národov v roku 2005 vyhlásila 27. január za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Ľudia v pokročilom veku, ktorí prežili holokaust, sa v sobotu v Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu zišli pri bývalom koncentračnom tábore Auschwitz v Poľsku. Politickí lídri v tento deň zdôraznili, že nacistické vyvražďovanie musí slúžiť svetu ako varovanie.

Práve 27. januára pred 73 rokmi sovietska armáda oslobodila uvedený tábor smrti v okupovanom Poľsku, napísala agentúra AP. V poľskom hlavnom meste Varšava si americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson uctil obete na smútočnom obrade pri pamätníku Židom, ktorí zahynuli v povstaní vo varšavskom gete z roku 1943 proti nemeckým fašistickým silám. Tillerson kráčal za dvoma poľskými dôstojníkmi v uniformách a upravil veniec pri monumente, mohutnej stavbe v lokalite, kde sa počas druhej svetovej vojny nachádzalo varšavské židovské geto.

Najvyšší predstaviteľ varšavskej židovskej obce prečítal modlitbu a Tillerson predniesol niekoľko slov o tom, aké dôležité je nezabúdať na hrôzy spáchané počas holokaustu. "Táto príležitosť nám pripomína, že nikdy, nikdy nesmieme byť ľahostajní voči zlu," povedal Tillerson, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

"Aliancia západných štátov, ktorá vzišla z druhej svetovej vojny, sa zaviazala, že sa postará o bezpečnosť všetkých, že sa toto už nikdy nezopakuje," uviedol americký minister a dodal: "Keď si teraz pripomíname tento deň, zopakujme si slová nášho vlastného záväzku: Nikdy viac. Nikdy viac." Jeho slová zazneli práve v období, keď v Európe aj inde vo svete pribúdajú náznaky, že sú na vzostupe krajne nacionalistické a krajne pravicové skupiny.

V Nemecku a Rakúsku, ktorých národy počas druhej svetovej vojny zavraždili šesť miliónov Židov a milióny ďalších ľudí, naberajú na sile ultrapravicové strany s koreňmi v nacistickej ére. Proti migrantom a moslimom zameraná strana AfD vlani prvýkrát získala kreslá v nemeckom parlamente a v Rakúsku sa dostala do vlády nacionalistická Strana slobody, takisto orientovaná proti migrantom. Obe strany majú členov, ktorí vyslovili antisemitské výroky.

Organizácia Spojených národov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Dokonca aj v samotnom Poľsku, ktoré Hitler obsadil a terorizoval, sa tento týždeň objavili šokujúce správy o okrajovej neonacistickej skupine, ktorá oslavuje Hitlera. Posilňujú sa však aj ďalšie ultranacionalistické strany, ktoré zastávajú protižidovské a protimoslimské názory. V Európe zapríčinila podporu takýchto postojov sčasti aj obrovská vlna prevažne moslimských migrantov, ktorá vrcholila v roku 2015 a stále má dozvuky.

V sobotu po zotmení, po skončení židovského sviatku šabat, sa mali konať ďalšie spomienkové obrady pri príležitosti 73. výročia oslobodenia tábora smrti Auschwitz, ktorý sa nachádzal v južnom Poľsku. Organizácia Spojených národov v roku 2005 vyhlásila 27. január za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

Merkelová proti antisemitizmu

Za nepochopiteľné a hanebné označila v sobotu nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, že v spolkovej republike súčasnosti nemôže bez policajnej ochrany pôsobiť žiadna židovská inštitúcia, či už ide o školu, materskú školu alebo synagógu. Šéfka spolkovej vlády v Berlíne vo svojom pravidelnom videoposolstve upozornila pri príležitosti Medzinárodného pamätného dňa obetí holokaustu na v ostatnom čase výrazne rastúci antisemitizmus v Nemecku.

Merkelová podľa vlastných slov považuje za každodennú úlohu, aby bojovala všetkými silami proti antisemitizmu a nenávisti akéhokoľvek druhu, či už sa prejavuje voči cudzincom, alebo komukoľvek inému.

Organizácia Spojených národov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Za veľmi dôležité označila nemecká kancelárka, aby ostávajúci preživší holokaustu neutíchal a zachoval sa v kultúre spomínania. Antisemitizmus nemá miesto v nemeckej spoločnosti, ktorej základnými hodnotami sú otvorenosť a tolerancia, podčiarkla Angela Merkelová. Zároveň zdôraznila, že nádejnú budúcnosť možno stavať iba pri zohľadnení minulosti.

Angela Merkelová zopakovala, že ak sa úsilie zostaviť opäť "veľkú koalíciu" strán únie CDU/CSU a sociálnych demokratov (SPD) podarí korunovať úspechom, zriadi post vládneho splnomocnenca pre problematiku antisemitizmu.

 

Viac o téme: HolokaustAngela MerkelováRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu