Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trapas: Zábery ruskej ponorky sú z filmu Titanic

Operátor miniponorky zasadzuje ruskú vlajku na dno Arktického oceánu.
Operátor miniponorky zasadzuje ruskú vlajku na dno Arktického oceánu. (Zdroj: ČTK)

MOSKVA - Rusko čelí posmechu zahraničných denníkov v súvislosti s expedíciou na severný pól, uviedol v stredu britský denník Daily Telegraph.

Ruská televízna stanica Rossija údajne použila zábery miniponorky Mir klesajúcej na dno oceánu z hollywoodskeho filmu Titanic. 13-ročný chlapec Waltteri Seretin z Fínska videl zábery vo fínskom denníku Ilta-Sanomat a skonštatoval, že mu veľmi pripomínajú film Titanic. Pre denník povedal, že zábery, ktoré priniesla ruská televízia, porovnal so zábermi použitými vo filme Titanic, ktorý má na DVD nahrávke. "Je to tam, úplne na začiatku filmu, rovnaký záber podmorských strojov, ktoré sa blížia k lodi," povedal chlapec.

Oscarmi ovenčený film Titanic režiséra Jamesa Camerona z roku 1997 v hlavných úlohách s Leonardom DiCapriom a Kate Winsletovou sa začína scénou, ako sa miniponorky potápajú k vraku lode Titanic, ktorá sa potopila v roku 1912. Stanica Rossija, ktorú prevádzkuje štátna Všeruská televízna a rozhlasová spoločnosť, vložila do skutočnej nahrávky z prieskumu dna pod severným pólom zábery z filmu Titanic, zrejme, aby vyzerali atraktívnejšie, píše britský denník Daily Telegraph. Všeruská televízna a rozhlasová spoločnosť je kontrolovaná štátom a slúži na propagandistické účely prezidenta Vladimira Putina. Televízna stanica Rossija sa odmietla k článkoch v novinách vyjadriť.

Začiatkom augusta dosiahla dno Severného ľadového oceánu na severnom póle ruská ponorka a jej posádka tam zanechala ruskú vlajku. Niektorí ruskí politici o tejto udalosti otvorene hovorili ako o potvrdení nárokov Moskvy na tieto územia. Ruskí vedci tvrdia, že arktický podmorský hrebeň známy ako Lomonosovov chrbát je v skutočnosti pokračovaním ruskej pevniny.

Na ruskú podmorskú expedíciu zareagovala najostrejšie Kanada. "Pozrite sa, nie sme v 15. storočí. Nemôžete ísť okolo sveta, stavať vlajky a vyhlasovať: Nárokujeme si toto územie," povedal šéf kanadskej diplomacie Peter McKay.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu