Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruská ponorka dosiahla morské dno pod Severným pólom

MOSKVA - Ruská miniponorka s dvoma členmi parlamentu na palube vo štvrtok dosiahla morské dno pod Severným pólom.

Poslanci Artur Čilingarov a Vladimir Gruzdev majú spolu s vedcom Anatolij Sagalevičom preskúmať morské dno a zanechať tam ruskú vlajku a schránku s odkazom pre budúce generácie. Hlavnou úlohou expedície, na ktorej sa zúčastňuje vlajková loď Akademik Fjodorov a ľadoborec Rossija, je podporiť nároky Ruska na rozsiahlu oblasť pod Severným ľadovým oceánom, kde sa predpokladajú bohaté zásoby ropy a plynu.

"Ponorka Mir-1 úspešne dosadla na dno Severného ľadového oceánu," informovala spravodajská televízia Vesti-24, pričom sa odvolávala na členov expedície na palube lode Akademik Fjodorov.

Ponorka sa podľa televízie nachádza v hĺbke 4261 metrov pod morom. Arktický a antarktický inštitút so sídlom v Saint Petersburgu, ktorý expedíciu zastrešuje, správu zatiaľ nepotvrdil.

Rusko si robí nároky na Severný ľadový oceán na základe tvrdenia, že podmorský hrebeň známy ako Lomonosovov chrbát je v skutočnosti pokračovaním ruskej pevniny. Nároky Ruska odmietajú USA, Kanada, Nórsko a Dánsko, ktorému patrí Grónsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu