Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Drogový megaúlovok za takmer pol miliardy eur: Zatýkanie v belehradskom hoteli

Obrovské množstvo kokaínu, ktoré sa našlo v Austrálii
Obrovské množstvo kokaínu, ktoré sa našlo v Austrálii (Zdroj: SITA/Australian Federal Police via AP)

BELEHRAD - Troch Austrálčanov zatkli v Srbsku v súvislosti so zadržaním druhej najväčšej zásielky kokaínu v dejinách austrálskej polície. Informovala o tom vo štvrtok polícia.

Polícia vyhlásila, že muži zatknutí v stredu v hale hotela v srbskej metropole Belehrad "sú spájaní" s nálezom 1,28 tony kokaínu, ktorý zadržali vlani v apríli na čínskej nákladnej lodi zakotvenej v austrálskom Sydney. Zadržané drogy mali hodnotu 500 miliónov austrálskych dolárov (400 miliónov USD), dodala polícia.

Spresnila, že zatýkanie sa uskutočnilo počas "odovzdávania peňazí". Zadržaný bol aj libanonský občan, ktorého následne obvinili z držby falšovaných dokumentov totožnosti. Drogy boli ukryté v 2500 prefabrikovaných oceľových blokoch a išlo o druhú najväčšiu konfiškáciu kokaínu v Austrálii, uviedli vo vyhlásení Austrálska federálna polícia a Austrálske pohraničné sily.

"Bol to dômyselný úkryt, ale vďaka našim vynikajúco vycvičeným príslušníkom a screeningovej technológii svetovej triedy sme dokázali odhaliť miesta s kokaínom a nakoniec prekaziť veľkú medzinárodnú drogovú akciu," oznámil zástupca komisára pohraničných síl Tim Fitzgerald. Najväčší austrálsky úlovok nedovolených drog je 1,4 tony kokaínu a odhalili ho vlani vo februári na jachte, ktorá ho údajne pašovala z južného Tichomoria. Polícia zatkla šesť ľudí, ktorým hrozí doživotné väzenie.

Tento najväčší úlovok mal odhadovanú hodnotu vyše 300 miliónov austrálskych dolárov (239 miliónov USD), pretože kokaín mal menšiu čistotu než ten v druhej zásielke. Po zatknutí Austrálčanov v Srbsku podnikla austrálska polícia päť domových razií v metropole Canberra a v troch mestách v štáte Nový Južný Wales. V Austrálii nikoho nezatkli, ale vyšetrovanie pokračuje, dodala tamojšia polícia. Ilegálne drogy majú v Austrálii pomerne vysoké ceny, preto je tento kontinent aj napriek svojej odľahlosti príťažlivým trhom pre medzinárodné drogové siete, napísala agentúra AP.

Viac o téme: DrogyKokaínSrbskoBelehradAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu