Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Volebný víkend, Česi rozhodli: V druhom kole je favoritom Drahoš, v prvom boli aj škandály

Miloš Zeman a Jiří Drahoš Zobraziť galériu (13)
Miloš Zeman a Jiří Drahoš (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek,TASR/AP/Hynek Beran)

PRAHA - Naši západní susedia si v piatok a v sobotu volili v prvom kole novú hlavu štátu. Voľby sa nezaobišli bez škandálov, keď na súčasného prezidenta Miloša Zemana zaútočila počas toho, ako chcel vo voľbách odovzdať svoj hla, ukrajinská aktivistka. Definitívne výsledky boli známe presne šesť hodím od zatvorenia volebných miestností. S prehľadom post obhájil úradujúci prezident. V druhom kole sa strestne s protikandidátom Jiřím Drahošom.

Víťazom prvého kola tohtoročných prezidentských volieb v Česku sa stal Miloš Zeman. Doterajšiu hlavu štátu volilo 38,56 percenta ľudí. Do volebného finále s ním postúpil bývalý predseda Akadémie vied Jiří Drahoš, ktorému dalo hlas 26,6 percenta voličov. Vyplýva to z konečných výsledkov hlasovania, ktoré zverejnil po voľbách Český štatistický úrad na volebnom webe. Voliť prišlo 61,92 percenta ľudí, podobne ako pri úvodnom kole prvé priame prezidentské voľbe v roku 2013. Vtedy účasť dosiahla 61,31 percenta.

Voľby sa nezaobišli bez škandálu

Na Zemana zaútočila vo volebnej miestnosti v Prahe na Lužinách ukrajinská aktvistka hnutia Femen Angelina Diashová. Zatiaľ čo prezident v peňaženke hľadal občiansky preukaz, žena si už rozopínala blúzku. V priamom prenose z Prahy, kde mal súčasný prezident v sprievode svojej manželky odvoliť, sa na neho vrhla. Na odhalenej hrudi mala nápis "Zeman, Putinova pobehlica", ktorým označila českého prezidenta. Pohotoví ochrankári bláznivú ženu v priebehu niekoľkých sekúnd zneškodnili.  

Bláznivá aktivistka s holými
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: YouTube/Simple World News, Novinky.cz)

Zemana teraz volilo viac ľudí ako v ostatných voľbách

Zeman vyhral prvé kolo aj pred piatimi rokmi, ​​ale len so ziskom 24 percent hlasov, čo predstavovalo 1,25 milióna voličov. Tento rok Zemana volilo 1,99 milióna ľudí. Tiež Drahoš ale získal viac hlasov - 1,37 milióna - než Zemanov súper z prvej voľby Karel Schwarzenberg (TOP 09). Toho volilo 1,2 milióna ľudí. Zeman zvíťazil vo všetkých 13 krajoch, Drahoš len v Prahe vďaka 35 percentám voličov a u českých voličov v zahraničí. Zeman vyhral aj vo všetkých okresoch okrem Prahy-západ a Prahy-východ, kde zvíťazil Drahoš. Najlepší výsledok dosiahol Zeman v Moravskosliezskom kraji, kde mu dal hlas každý druhý volič. V stredných Čechách vyhral len so ziskom 34 percent hlasov.

Ostatní kandidáti

Z ostatných kandidátov tento rok na dvojciferný výsledok dosiahol iba diplomat Pavel Fischer, ktorému dalo hlas 10,23 percenta ľudí. Za ním s tesným odstupom skončil textár a podnikateľ Michal Horáček (9,18 percenta hlasov), lekár Marek Hilšer (8,83 percenta) a niekdajší premiér Mirek Topolánek (4,3 percenta).

Pavel Fischer
Zobraziť galériu (13)
Pavel Fischer  (Zdroj: FB / Pavel Fischer - prezident 2018)

Michal Horáček
Zobraziť galériu (13)
Michal Horáček  (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

Marek Hilšer
Zobraziť galériu (13)
Marek Hilšer  (Zdroj: FB / Marek Hilšer na Hrad)

Mirek Topolánek
Zobraziť galériu (13)
Mirek Topolánek  (Zdroj: SITA)

Zo zostávajúcich kandidátov získal prezident Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu Jiří Hynek (Realisti) 1,23 percenta hlasov, vydavateľ a producent Petr Hannig (Rozumní) 0,56 percenta hlasov a podnikateľ Vratislav Kulhánek (ODA) 0,47 percenta hlasov.

Jiří Hynek
Zobraziť galériu (13)
Jiří Hynek  (Zdroj: FB / Jiří Hynek 2018)

Petr Hannig
Zobraziť galériu (13)
Petr Hannig  (Zdroj: Petr Hannig - kandidát na prezidenta ČR)

Vratislav Kulhánek
Zobraziť galériu (13)
Vratislav Kulhánek  (Zdroj: FB / Vratislav Kulhánek)

Oficiálne výsledky zverejnia v utorok

Kompletné výsledky boli zverejnené presne šesť hodín po uzavretí volebných miestností. Oficiálne podobu získajú zrejme v utorok vyhlásením v Zbierke zákonov po ich pondelňajšom prerokovaní v Štátnej volebnej komisii.

Debaty budú pokračovať

Drahoš po skončení volieb ocenil kampaň svojich protikandidátov, s ktorými sa stretával v debatách, za kultivovanú. V druhom kole chce zmeniť volebný stratégiu a vyjde za voličmi hlavne mimo Prahu. Zrejme ho čakajú aj maximálne dve televízne debaty so Zemanom, ktorý účasť v nich doteraz odmietal, ale teraz je pripravený do nich ísť. Na svojej tlačovej konferencii súčasný prezident tiež poďakoval za voličské hlasy, ktoré dostal, a vyzval svojich stúpencov, aby prišli hlasovať aj v druhom kole.

Babiš radí Zemanovi

Zemanov podporovateľ premiér Andrej Babiš (ANO) mu ale odporučil, aby pred druhým kolom jasne deklaroval, že nechce orientáciu krajiny na východ a že do Ruska a Číny jazdí len kvôli podpore českých podnikateľov. Mal by sa podľa Babiša tiež dištancovať od niektorých svojich spolupracovníkov. Nikoho konkrétne nemenoval, vraj ich všetci poznajú.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podpora neúspešných kandidátov

Podľa niektorých českých politológov Zeman zrejme vyčerpal svoj rezervoár voličov, Drahošovi však môže podiel hlasov výrazne narásť. Z prezidentských kandidátov mu už vyjadril podporu Topolánek, Horáček, Hilšer, Kulhánek a Fischer. Hilšer a Horáček mu tiež ponúkli pomoc pri volebnej kampani proti Zemanovi. Naopak Hannig podporil Zemana a Hynek oznámi, koho podporí, až tesne pred druhým kolom.

Zahraničné médiá o českých voľbách

Poľský denník Gazeta Wyborcza napísal, že Zemanov výsledok zaostal za očakávaním, Drahoš má šancu vyhrať. Poľské vydanie týždenníka Newsweek naopak v obsiahlom článku píše, že Zemanove chyby neprekážajú tým českým voličom, ktorí sa chcú pomstiť elitám a Pražákom.

Volebný víkend, Česi rozhodli:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: bbc, wyborcza.pl)

Rozhlasová stanica BBC na svojom webe uviedla, že Zeman zrejme zaznamenal oproti očakávaniam slabšie výsledky na českom vidieku, kde obvykle jeho priamočiare názory na prisťahovalcov a politickú korektnosť vyvolávajú súhlasné reakcie. "Český chemik hľadá vzorec pre prezidentský úrad," nazval svoj komentár americký spravodajský server Politico.

Volebný víkend, Česi rozhodli:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: bbc, wyborcza.pl)

Šesťdesiatosemročný kandidát Drahoš podľa autora vyzerá "profesorsky a je v dobrej forme", diskutuje pokojne, vážne a nestranne. Zeman naopak "vyzerá na viac ako 73 rokov, chodí o palici kvôli cukrovke a je neslávne známy mnohoročným alkoholizmom a buričskými prejavmi, najmä o migrácii a islame," uvádza server.

Viac o téme: VoľbyMiloš Zemna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu