Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Babiša čaká rozhodujúca chvíľa: Poslanci v piatok rozhodnú o jeho vydaní polícii

Andrej Babiš na návšteve Slovenska.
Andrej Babiš na návšteve Slovenska. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

PRAHA - Poslanci českej snemovne budú v piatok 19. januára hlasovať o tom, či vydajú na trestné stíhanie premiéra a šéfa ANO Andreja Babiša i jeho pravú ruku Jaroslava Faltýnka. Snemovňa to schválila na stredajšom rokovaní, informoval spravodajský server Novinky.cz. Šéf Pirátov Ivan Bartoš pôvodne navrhoval, aby snemovňa rozhodla o vydaní lídrov hnutia ANO už v stredu ráno, ale jeho návrh podporilo iba 79 poslancov, 83 ich bolo proti.

Predseda klubu poslancov za TOP 09 Miroslav Kalousek konštatoval, že poslanci hnutia ANO chcú tento bod zaradiť až na piatok, lebo dovtedy chcú presviedčať kolegov z SPD Tomia Okamuru, aby hlasovali za nevydanie.

Väčšina nakoniec podporila návrh prvého podpredsedu ANO Faltýnka, aby sa o vydaní rozhodlo v piatok ráno. Za to hlasovalo 182 zákonodarcov. Poslanci z ANO už v utorok oznámili, že budú hlasovať proti vydaniu svojich lídrov. Babiš s Faltýnkom pritom o vydanie požiadali sami, pripomenul portál Novinky.cz.

Česká polícia chce Babiša a Faltýnka stíhať za možný dotačný podvod v kauze rekreačnej farmy Čapí hnízdo. Mandátový a imunitný výbor v utorok odporučil dolnej komore parlamentu vydať oboch politikov. Stanovisko výboru je však len odporúčaním - o zbavení imunity rozhoduje snemovňa. 

Viac o téme: Andrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu