Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Krásna Tereza, ktorá pašovala 9 kíl heroínu: V pakistanskom väzení ju čaká doslova peklo

Ak Terezu odsúdia, za mrežami pakistanského väzenia ju čaká peklo. Zobraziť galériu (8)
Ak Terezu odsúdia, za mrežami pakistanského väzenia ju čaká peklo. (Zdroj: FB/Tereza, Youtube)

PRAHA/LAHORE - Bitky, nedostatok jedla, ťažká drina. Keď Češka Tereza (21) pašovala 9 kg heroínu v kufri, ani vo sne by jej nenapadlo, čo ju čaká v prípade, že ju súd pošle do väzenia. V Pakistane totiž panujú tvrdé podmienky.

Terezu chytili na letisku v pakistanskom Lahore. Osudnou sa jej stala až posledná kontrola, dvoma predošlými prešla bez problémov. Dievčina sa pri výsluchu najskôr obhajovala, že o drogách nevedela vôbec nič, no potom svoju výpoveď zmenila. Tvrdila však, že o tom, že preváža čistý heroín a také množstvo, nevedela.

Ženská väznica v Pakistane.
Zobraziť galériu (8)

Ženská väznica v Pakistane.

Za pašovanie drog hrozí v Pakistane trest smrti, ten by sa však nemal uplatňovať pri cudzincoch. Súd ale môže Terezu poslať na niekoľko rokov do väzenia, v ktorom panujú podmienky, aké si nevieme predstaviť ani v najhoršom sne.

Podľa Rani Bibi, ktorá si odsedela až 19 rokov za čin, ktorý nespáchala, je ženské väzenie v Pakistane nočnou morou. "Nemohli sme klásť otázky, ani sa sťažovať či mať nejaké pripomienky, keď nás hlavný dozorca prišiel skontrolovať. Ak sme prehovorili, zbili nás," opísala ťažké chvíle Rani pre SAMAA TV.

Krásna Tereza, ktorá pašovala
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Teraza H., Geo News)

Ak Terezu odsúdia, vo väzení ju čakajú kruté podmienky.

Podľa nej, sú ženy nútené pracovať s prázdnym žalúdkom, pretože im nedávajú dostatok jedla. "Občas sme si jednu porciu museli rozdeliť medzi dve ženy," hovorí Rani. Často sa stáva, že ženy sú uväznené aj so svojimi deťmi.

Ženská väznica v Pakistane.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube)

Ženy sú často za mrežami so svojimi deťmi.

Ženská väznica v Pakistane.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube)

Vládnu tam katastrofálne hygienické podmienky a väznice sú preplnené. Vo väzení v Lahore, kde bola prevezená Tereza by malo byť aktuálne uväznených 3537 väzňov, pričom kapacita väznice je len 1053 väzňov.

Smrť vo väzení

O hrozných podmienkach, ktoré vládnu v pakistanských väzniciach, informoval aj portál GeoTV. Podľa neho nie je výnimkou, že väzni nájdu v celách smrť, často za záhadných okolností. Napríklad 22-ročný Nadeem zomrel potom, čo ho neprávom uväznili. Keď ho po 10 dňoch chcela rodina navštíviť, odovzdali im len jeho telo.

Podobný príbeh sa stal aj Mohamedovi Šabírovi, ktorý bol zatknutý a uväznený v jednom z pakistanských väzení. Trpel mentálnou poruchou a bol nájdený mŕtvy za "podozrivých okolností".

Za pašovanie drog odsúdili aj slovenskú modelku

Aj keď Tereza očividne pašovala heroín vedome, do veľmi podobnej situácie sa dostala aj slovenská modelka Ivana Ivančáková.

Tá sa od 17 rokov živila ako modelka v Londýne. Keď fotila v Buenos Aires, fotograf ju poprosil, či by nemohla v Anglicku odovzdať darček istému majiteľovi módneho salóna.

Ivana Ivančáková strávila 10
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Ivka Ivancakova)

Naivná Ivana si pekne zabalený balíček vzala, no namiesto darček sa v ňom skrývali 3 kg kokaínu. Let z Buenos Aires prebehol hladko, šok nastal až na letisku v Paríži. V momente ju zadržali, nasledoval súd, na ktorom sa k pašovaniu drog priznala.

"Odporučila mi to právnička, vraj je to tak pre mňa najlepšie," opisuje chvíle hrôzy vo svojej knihe. Vo väzení prežívala mučivý strach. Kriminálničky sa medzi sebou tĺkli, Ivana sa ocitla na rovnakom mieste s vrahyňami, dílerkami, či zlodejkami.

Ivana mala šťastie v nešťastí, po 10 mesiacoch ju z väzenia pustili naspäť na Slovensko. Vážila neuveriteľných 40 kíl. Dnes je na slobode už 8 rokov.

Viac o téme: VäzenieHeroínPakistanPašovanie drog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu