Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Do Zemana sa v poslednej debate pred voľbami pustili kandidáti: S Dubčekom si urobil hanbu

Miloš Zeman sa poslednej debaty nezúčastnil. Zobraziť galériu (4)
Miloš Zeman sa poslednej debaty nezúčastnil. (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Kontroverzné vyhlásenie českého prezidenta Miloša Zemana o Alexandrovi Dubčekovi odsúdili všetci jeho vyzývatelia vo voľbách novej hlavy štátu, ktoré sa budú v ČR konať v piatok a v sobotu.

Bol to prejav hodný odsúdenia, za ktorý by mal Zeman dostať trojku zo správania, zaznelo okrem iného vo štvrtok večer v televíznej debate za účasti ôsmich kandidátov. Zeman na ňu prísť odmietol, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) sa podľa vlastných slov za Zemana svojim slovenským priateľom už ospravedlnil. Zemanov prejav, ktorý predniesol pri príležitosti začiatku osláv storočnice vzniku Československa, označil za "hanbu". Zeman označil Dubčeka za jedného z politikov, ktorí sa v roku 1968 "potentovali hrôzou".

Do Zemana sa v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto ČT)

"Hanbil som sa takto už niekoľkokrát a myslím si, že už toho bolo dosť," kritizoval Topolánek. Podobne sa vyjadril bývalý diplomat Pavel Fischer. "Pri Zemanovi myslím na rozprávku Cisárové nové šaty. Človek by mal robiť česť svojmu úradu a zastávať ho tak, aby nikto nemohol hovoriť, že kráľ je nahý. Zeman by mal dostať trojku zo správania," vyhlásil.

Súhlasil aj lekár a aktivista Marek Hilšer. "S týmto výrokom sa rozhodne nestotožňujem, ospravedlnil by som sa. O mŕtvych by sme mali hovoriť len dobre," povedal.

Kandidát Realistov Jiří Hynek sa nazdáva, že Zemanovi všetci sadli na lep. "Prezident Zeman takzvane udržuje balóniky vo vzduchu. Povedal to naschvál a my o tom úplne zbytočne diskutujeme," uviedol.

Do Zemana sa v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto ČT)

Všetci uchádzači sa v diskusii taktiež zhodli, že riaditeľ prezidentskej kancelárie by mal mať bezpečnostnú previerku na najvyšší stupeň, akú súčasný kancelár Vratislav Mynář nemá. Zákon to nevyžaduje. Topolánek by ako hlava štátu vykonal audit Pražského hradu i Lesnej správy v Lánoch. "Je tam potrebné vyvetrať a vrátiť fľaše," vyhlásil.

Textár Michal Horáček sa v diskusii vyjadril aj k povolebnému vývoju v Česku. Podľa svojich slov by ako prezident sotva vymenoval vládu, ktorá by sa opierala o účasť KSČM a SPD. Zdôraznil, že premiér Andrej Babiš by mal rokovať s demokratickými stranami ako ODS a Piráti a ponúknuť im podmienky, za ktorých by akceptovali jeho vládu.

Kandidát Vratislav Kulhánek (ODA) sa ohradil proti tomu, aby prezident musel určiť za premiéra vždy víťaza volieb. Sám by si vybral predsedu vlády, ktorému by veril, a nepožadoval by od neho záruku nadpolovičnej podpory v Poslaneckej snemovni.

Akademik Jiří Drahoš i Horáček by takúto garanciu naopak vyžadovali. "Je to prevažujúca ústavná zvyklosť. Rozhodne si neprajem vládu bez dôvery," uviedol Horáček. "Zaistenú dôveru by som chcel, je to zvyklosť, na ktorej by som nič nemenil," povedal Drahoš.

Viac o téme: Miloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu