Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Útoky dronmi na základne v Sýrii si vyžadovali pomoc zvonka, ozýva sa z Ruska

Na snímke jeden z dronov na stole v ruskej leteckej základni Humajmím
Na snímke jeden z dronov na stole v ruskej leteckej základni Humajmím (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Nedávne útoky na ruské vojenské základne v Sýrii, pri ktorých boli použité diaľkovo ovládané lietadlá, sa mohli uskutočniť len s asistenciou niektorej z krajín vlastniacich technológiu družicovej navigácie. Ruské ministerstvo obrany to uviedlo v utorok vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Moskva v tomto vyhlásení priamo neobviňuje žiadnu krajinu, tvrdí však, že údaje využité pri útokoch dronmi na ruské základne v Humajmíme a Tartúse bolo možné získať len "od jednej z krajín, ktoré vlastnia know-how v oblasti družicovej navigácie". Poznamenáva pritom, že "zvláštnou zhodou okolností" bola v čase útokov zachytená v blízkom priestore nad Stredozemným morom prítomnosť lietadla amerického vojenského spravodajstva.

Ruské ministerstvo obrany už predtým uviedlo, že jeho jednotky v Sýrii odrazili sériu útokov dronmi na leteckú základňu Humajmím a námornú základňu v Tartúse. Celkove podľa jeho údajov útočilo 13 strojov, z ktorých sedem ruské jednotky zostrelili a zvyšných šesť donútili pristáť bez toho, aby vznikli akékoľvek škody.

Viac o téme: RuskoSýriaDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu