Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KĽDR prijala pozvanie Soulu na stretnutie na vysokej úrovni: Obnovia priamu vojenskú linku

Ri Son Gwon, Cho Myoung-gyon Zobraziť galériu (3)
Ri Son Gwon, Cho Myoung-gyon (Zdroj: SITA/Korea Pool via AP)

SOUL - Možná účasť severokórejských športovcov na februárových zimných olympijských hrách v Pchjongčchangu a zlepšenie bilaterálnych vzťahov sú hlavnou témou rokovaní predstaviteľov oboch kórejských štátov, ktoré sa začali v utorok ráno miestneho času v pohraničnej dedine Pchanmundžom ležiacej v demilitarizovanej zóne. Informovala o tom juhokórejská agentúra Johnap.

Juhokórejský minister pre zjednotenie Čo Mjong-kjon, ktorý vedie päťčlennú delegáciu svojej krajiny, vyjadril pred začiatkom nádej, že stretnutie bude gestom mieru a odrazovým mostíkom pre zlepšenie vzťahov Severnej a Južnej Kórei. 

Vedúci severokórejskej delegácie Ri Son-kwon, šéf Výboru pre mierové zjednotenie Kórey, podľa agentúry AP povedal, že tieto rozhovory by sa mali viesť "vecne a otvorene", aby ich výsledkom bol prvý darček nového roka pre kórejský ľud.

Ri Son Gwon
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korea Pool via AP)

Obidve delegácie si podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie najprv zaželali všetko dobré do nového roku. Čo Mjong-kjon sa následne svojho severokórejského partnera spýtal, či mu chladné počasie neznepríjemňovalo cestu.

"Celé rieky a hory sú zamrznuté. Ale nepreháňam keď poviem, že v porovnaní s počasím sú medzikórejské vzťahy ešte viac zmrazené," citovala Ri Son-kwona americká televízia CNN. Avšak požiadavka verejnosti na ich zlepšenie a dialóg medzi Kóreami sú "ako silný prúd vody pod hrubou vrstvou ľadu", dodal.

Ri Son Gwon
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korea Pool via AP)

Zástupcovia Severnej a Južnej Kórey sa stretli zoči-voči prvýkrát od decembra 2015. Rozhovory sa konajú v tzv. Dome mieru, ktorý sa nachádza na juhokórejskej strane demarkačnej línie. Severokórejský vodca Kim Čong-un a juhokórejský prezident Mun Če-in budú priebeh stretnutia sledovať naživo a môžu doň zasiahnuť prostredníctvom horúcej linky, informovala CNN.

Americký prezident Donald Trump vyslovil v sobotu nádej, že Južná a Severná Kórea nebudú na rozhovoroch na vysokej úrovni diskutovať iba o olympiáde. Trump v Camp Davide tiež uviedol, že je ochotný sa za istých podmienok stretnúť so severokórejským lídrom Kim Čong-unom.

Kórejská ľudovodemokratická republika prijala pozvanie juhokórejských predstaviteľov na stretnutie na vysokej úrovni po tom, čo Soul a Washington súhlasili s odložením spoločných vojenských cvičení až po skončení olympijských hier. Opätovne otvorila aj dlho prerušenú cezhraničnú horúcu linku.

Rozhovory sú výsledkom nečakanej ponuky na obnovenie dialógu, ktorú vo svojom novoročnom príhovore vyslovil Kim Čong-un. Objavili sa však názory, že týmto spôsobom sa chce pokúsiť vraziť klin medzi Soul a Washington, aby oslabil medzinárodný tlak a sankcie, ktoré boli sprísnené po šiestej jadrovej skúške KĽDR a sérii testov medzikontinentálnych balistických rakiet.

Kórea a KĽDR obnovia priamu vojenskú linku

Južná a Severná Kórea sa dohodli na obnovení vojenskej priamej linky. Informovala o tom agentúra Jonhap. Severná Kórea predtým súhlasila, že na februárové zimné olympijské hry v Pchjongčchangu vyšle delegáciu na vysokej úrovni. Obe krajiny sa na tom okrem iného dohodli počas rozhovorov, ktoré sa konajú v pohraničnej dedine Pchanmundžom. Rozhovory sú výsledkom nečakanej ponuky na obnovenie dialógu, ktorú vo svojom novoročnom príhovore vyslovil severokórejský vodca Kim Čong-un.

Kórea a KĽDR sa dohodli na konaní rozhovorov vojenských delegácií

Južná Kórea a Kórejská ľudovodemoktratická republika (KĽDR) sa v utorok dohodli na uskutočnení rozhovorov zameraných na vojenskú oblasť, ktorých cieľom bude zmiernenie napätia na spoločných hraniciach oboch krajín. Informovala o tom agentúra Jonhap.
Viac o téme: KĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu