Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Novinári terčom útokov: Desivé štatistiky hovoria o nebezpečí tohto povolania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Najmenej 81 novinárov zabili tento rok vo svete pri výkone práce. Vo výročnej správe, na ktorú sa odvoláva agentúra Associated Press, to oznámila Medzinárodná federácia novinárov (IFJ). Tá uviedla, že žurnalisti zahynuli pri cielených útokoch, výbuchoch bômb nastražených v autách alebo prestrelkách. IFJ zároveň zverejnila, že počas roka výrazne stúplo násilie a obťažovanie páchané na zamestnancoch médií. Dvestopäťdesiat žurnalistov bolo podľa jej údajov tento rok vo väzení.

Počet zabitých novinárov, ktorý vychádza z údajov k 29. decembru, je najnižší za uplynulých desať rokov. Vlani o život prišlo 93 žurnalistov. Najviac novinárov zabili v Mexiku, mnohí ďalší zomreli v konfliktných zónach v Afganistane, Iraku a Sýrii.

Šéf IFJ Philippe Leruth zdôraznil, že aj napriek poklesu úmrtí novinárov vo svete úroveň "násilia v žurnalistike zostáva neprijateľne vysoká". Podľa neho je federácia najviac znepokojená faktom, že "tento pokles nemožno spojiť s vládnymi opatreniami zameranými na beztrestnosť týchto zločinov".

Pri výkone novinárskej práce tento rok zahynulo osem žien, dve v európskych krajinách. Jednou bola Švédka Kim Wall, ktorá zahynula v Dánsku na ponorke vynálezcu Petra Madsena. Druhou zase maltská novinárka Daphne Caruana Galizia, ktorá prišla o život pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute.

Zo zatknutých novinárov je najväčší počet v Turecku. Za mrežami je tam 160 žurnalistov, čo predstavuje dve tretiny z celkového globálneho počtu. IFJ vyjadrila okrem iného znepokojenie nad situáciou novinárov v Indii, kde na nich údajne útočia ľudia motivovaní násilným populizmom.

Počet krajín s najvyšším počtom zabití zamestnancov médií:
Mexiko - 13
Afganistan - 11
Irak - 11
Sýria - 10
India - 6
Filipíny - 4
Pakistan - 4
Nigéria - 3
Somálsko - 3
Honduras - 3

Viac o téme: NovináriMedzinárodná federácia novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu