Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Symbol Austrálie zabíja neznáma choroba: Hynú v utrpení, ochranári sú bezmocní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SYDNEY - Austrálske klokany hynú po miliónoch na následky neznámej choroby spôsobujúcej zápaly, strnulosť pohybov, krvácanie a slepotu. Krvné testy zatiaľ neodhalili jasnú príčinu. Ľudia nachádzajú mŕtve alebo umierajúce klokany červené a klokany obrovské po celých západných pláňach štátu Nový Južný Wales.

"Môžete vidieť celé rodiny klokanov, ktorí sú mŕtvi," povedal denníku The Australian veterinár Greg Curran, ktorý vedie výskum zdravia klokanov a tomuto odboru sa venuje 30 rokov. "Je to choroba, nie genetický problém. Nedokázali sme nájsť žiadnu baktériu ani vírus," dodal Curran.

Odborníci potvrdili, že počty klokanov v Novom Južnom Walese prudko klesajú. Vlani bolo v tomto štáte napočítaných rekordných 17,4 milióna klokanov, čo bolo viac ako dvojnásobok v porovnaní s rokom 2010. Pri tohtoročnom poslednom sčítaní bolo v Novom Južnom Walese napočítaných 3,9 milióna klokanov obrovských, zatiaľ čo pred rokom ich tu žilo 6,3 milióna kusov. Počet klokanov červených klesol o 1,2 milióna kusov.

"Tento pokles je príliš vysoký, aby bolo možné ho pripísať odstrelu klokanov," povedal Curran. "Počet zvierat, ktoré boli ulovené na mäso, je nízky. A nemôže ísť ani o vyhladovania alebo podvýživu," dodal.

Klokany nie sú jedinými pôvodnými austrálskymi zvieratami, ktoré hubia smrteľná choroba. Diablov medvědovité, ktorí sú tiež známi ako tasmánští čerti, od konca 90. rokov 20. storočia sužuje rakovina tváre. Koaly decimujú pohlavne prenosné chlamýdie a wombaty smrtiace druhy svrabu.

Viac o téme: KlokanyAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu