Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump sa ku koncu roka rozohnil: Vysmial sa zo svetového problému a kritizoval večného nepriateľa

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON – Americký prezident Donald Trump sa ku koncu roka opäť rozohnil. Za obeť si znova vybral médiá a Clintonovú. Okrem toho zosmiešnil problematiku globálneho otepľovania. Urobil tak v reakcii na súčasné mrazivé počasie na severovýchode USA.

"Na východe to môže byť NAJCHLADNEJŠÍ Silvester v histórii. Snáď by sme mohli využiť trochu toho starého, dobrého globálneho otepľovania, na boj proti ktorému mala naša krajina, na rozdiel od iných, platiť BILIÓNY DOLÁROV. Zababušte sa!" napísal Trump vo štvrtok večer na svojom twitterovom účte. 

Severovýchod Spojených štátov sužujú už niekoľko dní teploty hlboko pod bodom mrazu a v najbližších dňoch majú podľa meteorológov ešte klesnúť. Napríklad v Chicagu bol v noci na piatok mínus 11 stupňov Celzia, no vietor znížil pocitovú teplotu až mínus 18 stupňov. V známom lyžiarskom stredisku Killington v štáte Vermont namerali mínus 25 stupňov, pocitová teplota bola o šesť stupňov nižšia. 

Rozhorčené reakcie

Trumpov komentár vyvolal zväčša rozhorčené reakcie. "Počasie nie je to isté ako klíma. Prezident by mal byť schopný to pochopiť. Nie je to také ťažké," napísala na Twitteri členka Snemovne reprezentantov za Demokratickú stranu Pramila Jayapalová. 

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

"Verte tomu alebo nie, globálna zmena klímy je veľmi reálna, aj keď je momentálne mimo Trumpovej veže chladno. Aj vo svete je stále hlad, hoci ste si práve dali Bic Mac," reagoval Jon Foley, riaditeľ Kalifornskej akadémie vied. 

Trump kritizoval Vanity Fair, dlvodom je Clintonová

Americký prezident Donald Trump obvinil časopis Vanity Fair z podliezavosti, pretože sa časopis ospravedlnil za nevhodné video zosmiešňujúce niekdajšiu Trumpovu súperku vo voľbách Hillary Clintonovú.

Hillary Clintonová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

Cez víkend sa na webovej stránke magazínu objavilo video s prípitkami pre Clintonovú a jednotliví hovorcovia v ňom bývalej kandidátke a ministerke zahraničia dávajú rady do budúceho roka. Jedna z nich znie, že by sa mala venovať napríklad pleteniu, dobrovoľníckej práci alebo akémukoľvek inému koníčku, ktorý by ju odviedol od zámeru uchádzať sa znova o prezidentský post.

Na sociálnych sieťach sa rýchlo ozvali americkí liberáli a priaznivci Clintonovej. Niektorí vyzvali k bojkotu časopisu, ďalšie pálili jeho vydanie. Mnohí video, ktoré malo byť iba ľahkým žartom, nepovažujú za žart a odporučili Vanity Fair, aby sa držal svojho remesla, teda rozhodoval, ktorá z celebrít kráčajúca po červenom koberci bola oblečená najlepšie. Magazín v stredu vydal vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že video bolo myslené ako žart, s ktorým bohužiaľ "prestrelili".

Trump dnes na twitteri napísal, že sa časopis kvôli drobnému podpíchnutiu podlieza. Napísal tiež, že Anna Wintour "je bez seba zo smútku a prosieb o odpustenie". Wintour je ale šéfredaktorkou nie Vanity Fair, ale časopisu Vogue.

Ku kritike sa pripojili aj feministky, ktoré časopis vyzvali, aby prestal ženám hovoriť, čo majú alebo nemajú robiť. Shannon Wattsová, ktorá sa angažuje v boji proti držaniu zbraní, sa pýtala, či niekto niekedy odporúčal pletenie iným (neúspešným kandidátom), ako napríklad Al Goreovi, Mittovi Romneymu alebo Johnovi Kerrymu. "Dlhujete Hillary ospravedlnenie, už vás nemienim čítať," napísal jeden používateľ twitteru na adresu časopisu. Clintonová zatiaľ ponechala túto vec bez komentára.

Viac o téme: Globálne otepľovanieDonald TrumpHillary Clintonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu