Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Daeš v rozklade: V sýrsko-irackom pohraničí zostáva menej než tisíc bojovníkov

Sýrske demokratické jednotky útočia na islamistov Daeš
Sýrske demokratické jednotky útočia na islamistov Daeš (Zdroj: youtube/channel 4 news)

KÁHIRA - Menej než 1000 bojovníkov tzv. Daeš zostáva podľa odhadov v pohraničnej oblasti medzi Irakom a Sýriou, kde vojenská koalícia pod velením USA zneškodňuje tieto extrémistické milície. Po väčšine bojovníkov pátrajú v púštnych regiónoch východnej Sýrie a západného Iraku.

"Tento počet je menej než 1000, vynímajúc oblasti na západe Sýrie, ktoré sú kontrolované vládnym režimom," uviedli v stredu pre agentúru DPA predstavitelia medzinárodnej koalície. Najnovšie odhady prichádzajú v čase, keď sa zároveň objavujú správy o tom, že stovkám džihádistov sa medzitým podarilo utiecť z Iraku a Sýrie.

Bagdad tento mesiac vyhlásil, že Daeš je v Iraku definitívne porazený, čím trojročné ťaženie koalície dospelo ku koncu. Počas uplynulých mesiacov prišiel Daeš o územia aj v Sýrii, a to vďaka separátnym operáciám Ruskom podporovaných vládnych síl, ako aj úsiliu aliancie sýrskych kurdských oddielov podporovaných Spojenými štátmi.

Podľa medzinárodnej koalície je "drvivá väčšina teroristov", ktorí bojovali v oboch krajinách, už mŕtva alebo sa nachádza v zajatí. Ďalšie odhady koalície hovoria o tom, že viac než 106.800 štvorcových kilometrov, čo predstavuje vyše 98 percent územia kedysi obsadeného Daešom v Sýrii a Iraku, je už oslobodených.

"Zostáva dobyť zvyšné ohniská teroristov, pričom mnoho úsilia si ešte vyžiada zabezpečenie trvalej porážky Daeš v danom regióne," dodali predstavitelia vojenskej koalície. Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov v stredu pre miestne médiá uviedol, že hlavné sily teroristickej organizácie Daeš utiekli po porážke v Sýrii do Líbye a juhozápadnej Ázie. Podľa Gerasimova určité skupiny teroristov utiekli aj do Afganistanu, kde sú "pre nich priaznivé podmienky".

Viac o téme: KoalíciaRozpadSýriaIrakKáhiraDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu