Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nezávideniahodná situácia ukrajinských detí: Ohrozujú ich nebezpečné výbušniny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV - Približne 220.000 detí je na východe Ukrajiny vystavených hrozbe zabitia alebo zmrzačenia armádnymi výbušninami. Ide o jednu z najviac mínami zamorených oblastí na svete, vyhlásil vo štvrtok Detský fond OSN (UNICEF), z vyhlásenia ktorého cituje agentúra DPA.

Od januára tohto roka si pozemné míny a nevybuchnutá munícia priemerne vyžiadali jednu detskú obeť týždenne pozdĺž 500 kilometrov dlhého pásma, kde ukrajinské vládne sily bojujú proti Ruskom podporovaným separatistom. V tejto 30 kilometrov širokej zóne žije celkovo 220.000 detí, uvádza UNICEF.

"Všetky strany zúčastnené na tomto konflikte musia okamžite ukončiť používanie týchto hrozných zbraní, ktoré zamorili komunity a vystavili deti stálemu nebezpečenstvu zranenia a smrti," uviedla predstaviteľka UNICEF-u pre Ukrajinu Giovanna Barberisová.

K väčšine incidentov prichádza vtedy, keď deti zdvihnú zo zeme nevybuchnuté ručné granáty alebo rozbušky. Celosvetovo tvoria deti zhruba 40 percent všetkých obetí mín a iného vojenského arzenálu, tvrdí Medzinárodné hnutie za zákaz pozemných mín (ICBL). Výzva UNICEF-u prichádza v čase zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie na východe Ukrajiny.

Viac o téme: DetiVýbušninyUkrajinaUNICEF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu