Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

MIMORIADNA SPRÁVA Útok v Melbourne: NAŽIVO Desiatka zranených, viacerí bojujú o život

Útok v Melbourne, do davu ľudí narazilo auto. Zobraziť galériu (6)
Útok v Melbourne, do davu ľudí narazilo auto. (Zdroj: topky)

MELBOURNE - Ďalšie veľkomesto zažilo dnes ráno nášho času scény ako z hororu. Útočníci opäť použili auto ako zbraň. Na rušnej ulici vpálili úmyselne do davu a zranili pritom desiatky ľudí. Oboch mužov s arabským vzhľadom zatkli. Austrália vyhlásila mimoriadnu situáciu.

- K útoku došlo pri stanici Flinders Street v Melbourne,

- Victoria Police vyhlásila, že ide o úmyslený čin, 

- zranených je najmenej 19 osôb, 

- Policajti dvoch útočníkov, ktorí boli v aute, zadržali. 

15:54 Polícia vylúčila, že útok by sa mohol označiť ako teroristický. 

13:05 Podľa Pattonon, ani jeden z mužov, ktorých po incidente zadržali, nemá väzby na extrémizmus alebo terorizmus.

11:54 Z 19 zranených, sú štyria vo vážnom stave. 

11:53 Druhým zatknutým bol 24-ročný muž, vo vaku tri nože, povedala polícia.

11:52 Vodičom automobilu bol 32-ročný austrálsky občan afganského pôvodu, ktorý mal v minulosti problémy s duševným zdravím a užívaním drog, informoval úradujúci komisár Shane Patton. 

11:31 Hlavné ulice austrálskych miest sú tento týždeň plné ľudí kvôli predvianočným nákupom. V Melbourne bolo v cente mesta postavených zhruba 140 betónových prekážok a bezpečnostné barikády nainštalovalo na hlavných peších triedach i mesto Sydney. Úrady podobné opatrenia prijali po útokoch v Európe i Spojených štátoch, uviedla agentúra Reuters.

11:20 "Zatiaľ čo federálna a štátna polícia a bezpečnostné agentúry pracujú spoločne na zabezpečení miesta činu a vyšetrovania tohto šokujúceho incidentu, v myšlienkach a modlitbách sme s obeťami a záchranármi, ktorí ich ošetrujú," napísal na twitteri austrálsky premiér Malcolm Turnbull.

11:00 Daniel Andrews, premiér štátu Victoria, označil udalosť za "strašnú udalosť". Zároveň sa poďakoval záchranárom, ktorí na mieste zasahovali.  

 

10:54 Elton Hindoli, ktorý je na mieste incidentu, povedal pre Herald Sun, že muž, ktorého vytiahli z auta, sa zdal byť v bezvedomí.

10:49 Podľa svedka Lachlana Reada, ktorý sa vyjadril pre Herald Sun, celá udalosť trvala asi 15 sekúnd.

10:47 Austrálske mesto už zrušilo svetelnú vianočnú projekciu v uliciach. 

10:44 Mesto Melbourn už vydalo oficiálne vyhlásenie k incidentu. Opisuje udalosti a ubezpečuje občanov, že je nápomocné pri vyšetrovaní útoku.
 

10:38 "Keď sa auto priblížilo ku križovatke, všetko kosilo, ľudia lietali vo vzduchu," uviedla svedkyňa Sue rozhlasovej stanici 3AW.

10:35 "Cestou na vlakovú stanicu som prechádzala cez Flinders Street. Za sebou som počul hučat motor a odrazu ranu. Obrátil som sa a doslova som videl ľudí, ktorých auto zasiahlo, ako vyleteli do vzduchu," opísal pre ABC TV svedok David. 
 
10:29 Podľa veliteľa Victoria Police Russella Barretta motív činu zatiaľ nie je známy, vyšetrovanie je v začiatočnej fáze.

10:15 Jim Stoupas, majiteľ neďalekej predajne, pre CNN povedal, že videli SUV, ktoré sa pohybovalo rýchlosťou asi 60 míľ za hodinu (100 km/h) po Flinders Street. Bez toho, aby auto spomalilo, začalo narážať do ľudí.  

Zadržaní muži.

MIMORIADNA SPRÁVA Útok v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: twitter/Parveen_Comms)
MIMORIADNA SPRÁVA Útok v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: twitter/Parveen_Comms)

9:45 Podľa medializovaných informácií zranenia utrpelo najmenej 19 osôb.

9:38 Niekoľko z nich sa nachádza v kritickom stave vrátane dieťaťa v predškolskom veku, ktoré utrpelo zranenia hlavy.

 

9:01 Polícia austrálskeho štátu Viktória uviedla, že išlo o úmyselný čin. Nateraz sa ale nedá povedať, či išlo o teroristický čin.

8:50 Svedkovia uviedli, že auto na križovatke úmyselne zrýchlilo a zastavila ho až zábrana na zemi. Podľa jednej výpovede pre rozhlasovú stanicu 3AW "ľudia lietali a utekali všade naokolo" a auto vletelo do križovatky možno až rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu.

MIMORIADNA SPRÁVA Útok v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Kaitlyn Offer/AAP Image via AP)

8:37 V zmiernej oblasti sa v predvianočnom čase nachádzalo množstvo ľudí, ktorí sa ponáhľali na vianočné nákupy.

8:31 Vodiča automobilu, muža "blízkovýchodného vzhľadu", na mieste premohli a zadržali. Príslušníci polície zadržali aj druhého muža, spolujazdca z auta, dodala stanica Sky News Australia.

 

7:59  Polícia vyzvala ľudí, aby sa zmienenej oblasti vyhli. Spravodajská stanica BBC uviedla, že polícia bezprostredne možnosť teroristického útoku nespomenula.

7:41  Ako pripomenula agentúra DPA, v januári došlo v Melbourne k podobnému incidentu. Na tom istom mieste vrazil vodič s ukradnutým vozidlom do chodcov, pričom zabil šesť osôb a zranil najmenej 30 ďalších.    

MIMORIADNA SPRÁVA Útok v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Kaitlyn Offer/AAP Image via AP)

7:39 Podľa informácií austrálskych médií utrpelo zranenia najmenej 19 osôb. Zábery z miesta činu zobrazujú množstvo zranených a ľudí na zemi. Na mieste zasahujú sanitky. Zdravotníci previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice niekoľko osôb vrátane dieťaťa v predškolskom veku.

7:29 Presné okolnosti incidentu nie sú nateraz známe a nie je jasný ani presný počet zranených.

7:11 Vodiča krátko po nehode pri hlavnej železničnej stanici Flinders Street zadržali príslušníci polície.

7:00 Prvé správy o tom, že biele auto SUV značky Suzuki prešlo približne o 16.40 h miestneho času (6.40 h SEČ) na hlavnej križovatke pri stanici na červenú a vo veľkej rýchlosti vrazilo do prechádzajúcich chodcov.

Viac o téme: NehodaAutoMelbourne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu