Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nové informácie o útoku v Melbourne: Útočník hovorí o zlom zaobchádzaní s moslimami

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP)

SYDNEY - Tridsaťdvaročného muža obvineného z toho, že vrazil autom do davu chodcov v centre austrálskeho mesta Melbourne, prepustili z nemocnice a vypočúvajú ho vyšetrovatelia, oznámila v piatok polícia.

Muž, ktorého médiá identifikovali ako Saeed Noori, prišiel do Austrálie ako utečenec z Afganistanu. Polícia uviedla, že trpí problémami s duševným zdravím a drogovou závislosťou, píše v správe agentúra DPA. Austrálsky premiér Malcolm Turnbull v piatok oznámil, že deviati z 19 zranených pochádzali zo zahraničia. Traja ľudia zostávajú v nemocnici vo vážnom stave - dvaja juhokórejskí muži vo veku 67 a 61 rokov a 83-ročný muž z Melbourne. Zranení cudzinci sú z Južnej Kórey, Venezuely, Indie, Írska, Talianska, Číny a Nového Zélandu.

Štvrtkový incident označila polícia za "úmyselný čin", ktorý však zatiaľ neposudzujú ako teroristický útok, pretože vyšetrovatelia nenašli dôkazy spájajúce zadržaného vodiča s nejakou teroristickou skupinou alebo extrémistickou politickou motiváciou. Policajný komisár Shane Patton však uviedol, že motív je naďalej predmetom vyšetrovania, pričom podozrivý pri doterajšom vypočúvaní hovoril o "snoch a hlasoch".

Nové informácie o útoku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Pripísal tiež niektoré zo svojich činov zlému zaobchádzaniu s moslimami," povedal Patton novinárom. Zadržaný muž vo štvrtok v čase podvečernej dopravnej špičky vrazil autom do davu chodcov pri hlavnej železničnej stanici Flinders Street v Melbourne. Na križovatke pred týmto rušným dopravným uzlom v centre mesta prešiel so svojím vozidlom na červenú a vo veľkej rýchlosti zrážal prechádzajúcich chodcov.

Vodiča na mieste premohol a zadržal policajt, ktorý v tom čase nebol v službe. Polícia dočasne zadržala aj druhého muža, ktorý si celý incident nakrúcal na kameru a u ktorého sa našla taška s nožmi. Následne však oznámila, že s útokom nemá nič spoločné.

Viac o téme: AustráliaMelbourne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu