Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odsúdený esesák Gröning sa chce vyhnúť väzeniu: Podal ústavnú žalobu

Oskar Gröning
Oskar Gröning (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Ústavnou žalobou sa proti hroziacemu uväzneniu pokúša brániť bývalý dôstojník nacistických síl SS Oskar Gröning. Toho právoplatne odsúdili v Nemecku na štyri roky väzenia za napomáhanie pri najmenej 300.000 vraždách vo vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau.

Spolkový súdny dvor v Karlsruhe v novembri 2016 potvrdil uvedený rozsudok nad Gröningom, ktorý v júli 2015 vyniesol Krajinský súd v Lüneburgu. Prokuratúra v Hannoveri 2. augusta 2017 zamietla Gröningovu žiadosť o odklad štvorročného trestu väzenia. Zdravotný stav Gröninga, ktorý má  96 rokov, mu podľa justičných orgánov nebráni nastúpiť do výkonu trestu, pokiaľ bude mať zabezpečenú náležitú starostlivosť, uviedla hovorkyňa prokuratúry Kathrin Söfkerová. 

Ako však konštatoval právny zástupca odsúdeného Hans Holtermann pre tlačovú agentúru DPA, s ohľadom na zdravotný stav jeho mandanta je potrebné ústavnoprávne preskúmať, či sú garantované jeho základné právo na život a telesnú integritu v súlade s platnou nemeckou ústavou. Podľa názoru jedného z odborných znalcov tomu tak nie je, dodal advokát.

Niekdajší "esesák" s hodnosťou Rottenführer pôsobil vo vyhladzovacom tábore Auschwitz v rokoch 1942-44. Slúžil tam aj od mája do júla 1944, keď do tábora 137 vlakmi priviezli asi 425.000 židov z Maďarska, pričom najmenej 300.000 z nich takmer okamžite poslali na smrť do plynových komôr. Súčasťou Gröningovej práce bolo triediť osobné veci, ktoré väzni museli pri vstupe do tábora odovzdávať, a vyberať z nich tie hodnotné, za čo si vyslúžil prezývku "účtovník z Auschwitzu".

Napriek tomu však odmieta, že by bol spolupáchateľom nacistických zločinov. Ústavná žaloba nemá v zmysle platnej legislatívy odkladný účinok, takže zatiaľ nevedno, kedy zašlú odsúdeného list s termínom nástupu do výkonu trestu.

Viac o téme: Súd Auschwitz-BirkenauOskar Gröning
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu