Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záplavy v Južnej Ázii si vyžiadali už vyše 2000 obetí

V Bangladéši rozvodnené rieky zaplavili až 40 percent územia.
V Bangladéši rozvodnené rieky zaplavili až 40 percent územia. (Zdroj: ČTK)

NAÍ DILLÍ - Počet obetí rozsiahlych záplav v krajinách južnej Ázie prekročil 2000 a napriek suchému počasiu a klesajúcim hladinám riek stále stúpa.

V Indii, Bangladéši a Nepále zostali tisíce dedín pod vodou, milióny ľudí prišli o domovy a veľká časť úrody podľahla skaze. V Indii povodne pripravili o život vyše 1500 ľudí, v Bangladéši vyše 350 a v Nepále asi sto. Tieto počty nezahŕňajú nezvestných.

V Indii monzúnové záplavy postihli najmä štáty Bihár a Uttarpradéš. V Biháre voda zaplavila 1,1 milióna hektárov ornej pôdy. Asi 6500 dedín je stále pod vodou, v Uttarpradéši je to 2400 dedín. Bez domovov alebo v ťažkej situácii zostalo 13,8 milióna ľudí. Vláda do oblastí vyslala zdravotnícke tímy pre obavy zo šírenia epidémií. Postihnutým privážajú vzdušnou a lodnou dopravou základné potraviny a potreby.

V niektorých oblastiach voda úplne zničila úrodu, čo môže spôsobiť nedostatok potravín. Celkové škody podľa odhadov dosiahli od júna výšku najmenej 320 miliónov dolárov. Zničených bolo asi 80 000 domov a 1260 kilometrov ciest.

V susednom Bangladéši rozvodnené rieky zaplavili až 40 percent územia. Asi pol milióna hektárov pôdy vrátane úrody voda úplne zničila. Domovy muselo opustiť 9 miliónov ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu