Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Povodne v južnej Ázii si vyžiadali už 1900 obetí

Dedinčan ťahá svoj dobytok zaplavenou ulicou v dedine Muzaffarpur.
Dedinčan ťahá svoj dobytok zaplavenou ulicou v dedine Muzaffarpur. (Zdroj: TASR)

PATNA - Rozsiahle záplavy v južnej Ázii si vyžiadali skoro 1900 ľudských životov a miliónom ľudí hrozí nedostatok potravín.

Záchranári sa snažia dopraviť nevyhnutnú pomoc pre asi 28 miliónov ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy v Indii, Bangladéši a Nepále. Aj keď hladiny riek už začali klesať, niektoré oblasti sú úplne nedostupné. Tohtoročné povodne sú najhoršie za posledných 30 rokov.

V Indii monzúnové dažde najviac postihli štát Bihár, kde voda úplne alebo čiastočne zničila domovy 12 miliónov ľudí. Indické ministerstvo vnútra informovalo, že v Indii zahynulo od júna do augusta následkom záplav 1258 ľudí. Do dnešného dňa stúpol počet mŕtvych asi na 1500. Posledné nešťastie sa stalo v pondelok večer, keď sa na rieke prevrátila preplnená loď a o život prišlo najmenej 65 ľudí.

Záplavy v štátoch Uttar Pradéš, Orissa a Assám postihli ďalších 6,5 milióna ľudí. Vládny splnomocnenec na riadenie kríz informoval, že záchranné práce sú v plnom prúde a do zaplavených oblastí "prúdia milióny kilogramov ryže a pšenice".

Dedinčania sa napriek tomu sťažujú, že nemajú dostatok potravín. "Za posledných 15 dní sme nedostali žiadnu pomoc a ani hŕstku obilia. Celá rodina hladuje," povedal Šauki Sani z dediny Majhouli v Biháre.

V Bangladéši zaplavili rozvodnené rieky tisíce dedín a asi 40 percent pôdy v krajine, ktorou preteká 230 riek. Ministerstvo pre riadenie krízových situácií v pondelok informovalo, že počet obetí od júna stúpol na 282. 156 ľudí zahynulo len za posledné dva týždne. Voda vyhnala z domovov asi deväť miliónov ľudí, zničila 560 000 hektárov ornej pôdy a asi 16 500 kilometrov ciest.

Postihnuté oblasti hlásia akútny nedostatok potravín. Vláda podporovaná armádou preto v pondelok požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc. V Nepále si povodne od júna vyžiadali 94 ľudských životov a celkovo postihli asi 330 000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu