Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajné dokumenty odhaľujú zákulisie dôhod o sfére vplyvu! Sľuby Rusom, týkali sa aj Slovenska

Michail Gorbačov Zobraziť galériu (4)
Michail Gorbačov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Obdobie tesne po páde železnej opony bolo pre diplomatov a politikov poriadne náročným. Svoje o tom vie aj vtedajší líder Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov, ktorí so svojimi západnými kolegami rozhodovali o budúcnosti Európy - a priamo aj Slovenska.

Podľa najnovších odtajnených dokumentov Gorbačov dostal uistenie, že sa krajiny bývalého východného bloku nestanú ihneď členskými štátmi NATO. Aj tieto záruky nakoniec prispeli k tomu, že ZSSR súhlasilo so zjednotením Nemecka a neskôr aj so zrušením Varšavskej zmluvy, čo bola odpoveď Sovietov na Severoatlantickú alianciu.  Nemecko sa spojilo v októbri 1990, február 1991 priniesol koniec Varšavskej zmluvy.

Prvé konkrétne uistenia od západných lídrov prišli 31. januára 1990, keď minister zahraničia Západného Nemecka Hans-Dietrich Genscher vystúpil v meste Tutzing v Bavorsku s prejavom o zjednotení krajiny. Genscher sa mal vyjadriť, že tieto zmeny nesmú znamenať oslabenie sovietskych bezpečnostných vplyvov. Podľa neho vraj NATO malo zabudnúť na „expanziu svojho teritória smerom na západ, čiže k sovietskym hraniciam".

Zľava: Michail Gorbačov a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zľava: Michail Gorbačov a Hans-Dietrich Genscher - Foto: SITA

Uistenie aj pre Gorbačova

Táto idea sa však nevyskytovala v písomných dohodách či zmluvách, ale v poznámkach z konverzácií medzi Sovietmi a významnými západnými účastníkmi rozhovorov - medzi nich patrili ako Genscher, tak aj vtedajší nemecký kancelár Helmut Kohl, britská predsedníčka vlády Margaret Thatcherová, jej nástupca John Major a aj americký prezident George Bush starší.

Západ vtedy rozmýšľal, ako presvedčí Rusov. Šiesteho februára 1990 sa Genscher stretol s britským ministrom zahraničia Douglasom Hurdom. „Rusi musia mať záruky, že ak napríklad poľská vláda opustí jedného dňa Varšavskú zmluvu, tak do NATO nevstúpi hneď v nasledujúci deň," povedal Genscher.

Podobnú formulku mal v rozhovore s Gorbačovom použiť aj minister zahraničia USA James Baker. So sovietskym lídrom súhlasil, že „expanzia NATO je neakceptovateľná", pričom s uistením, že sa niečo také nestane, prišiel pri stretnutí s Gorbačovom 10. februára aj Kohl.

Michail Gorbačov v roku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Michail Gorbačov v roku 1991 - Foto: SITA

Rozširovanie prišlo skôr

Rozširovanie krajinami bývalého východného bloku nakoniec prišlo skôr. Už v roku 1999 sa do NATO dostali Česko, Poľsko a Maďarsko. Ďalší členovia Varšavského paktu vrátane Slovenska nasledovali v roku 2004 a Albánsko v roku 2009.

Ako upozorňuje portál Echo24.cz, zmena postojov nastala už v roku 1994, keď sa o rozšírenie NATO snažil vtedajší americký prezident Bill Clinton, hoci proti kroku protestoval aj jeden z najznámejších amerických diplomatov George Kennan.

Viac o téme: Michail Gorbačov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu