Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koaličná dohoda je podľa Kurza na spadnutie: Rakúska vláda vraj vznikne do Vianoc

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Koaličné rokovania medzi Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP), ktorá zvíťazila v októbrových parlamentných voľbách a krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), ktorá skončila na treťom mieste, sa chýlia k záveru a vznik novej rakúskej vlády je na spadnutie.

Po stretnutí s prezidentom Alexandrom Van der Bellenom to vo štvrtok vo Viedni vyhlásil predseda ÖVP a pravdepodobný budúci rakúsky premiér Sebastian Kurz. Rokovania o zostavení vlády sú podľa neho "v cieľovej rovinke" a vláda vznikne ešte do Vianoc. Kurz zároveň ubezpečil, že vláda, ktorá vznikne, bude napriek účasti FPÖ, ktorej sa mnohí obávajú, "jednoznačne proeurópska".

Ak sa nič nezmení a vláda vznikne v tejto podobe, Kurz sa stane vo svojich 31 rokoch najmladším premiérom spomedzi lídrov všetkých členských krajín EÚ. ÖVP a FPÖ sú si blízke v tom, že sa v predvolebnej kampani oboje zasadzovali za potrebu prísnejších imigračných kontrol, rýchlejšie deportácie odmietnutých žiadateľov o azyl a potláčanie radikálneho islamu.

V novom rakúskom parlamente má ÖVP 62 kresiel, v súčasnosti vládnuca Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) má 52, FPÖ 51, Nové Rakúsko a Liberálne fórum (NEOS) 10 a Kandidátka Petra Pilza osem poslancov.

Viac o téme: ViedeňRakúskoSebastian KurzVznik vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu