Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kurz je veľmi európsky, ale zaryto obhajuje spojenectvo s krajnou pravicou

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Novozvolený rakúsky kancelár Sebastian Kurz znovu potvrdil svoju oddanosť Európskej únii a vyhlásil, že jeho vláda "bude európska, alebo nebude vôbec".

Kurz sa takto vyjadril v rozhovore zverejnenom v piatok v talianskom denníku Corriere della Sera. Líder konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) sa ani tentoraz neospravedlňoval za návrh svojej strany uzavrieť sporné spojenectvo s euroskeptickou, krajne pravicovou Stranou slobody (FPÖ).  "Môžem vám povedať, že máme s FPÖ veľa spoločného v otázkach ako znižovanie daní, opätovné pozdvihnutie našej ekonomiky na vrchol EÚ a boj proti ilegálnej migrácii," povedal Kurz.

Prvé kolo povolebných rokovaní medzi stranami o vytvorení novej vlády prebehlo v stredu 25. októbra, pričom Kurz a líder FPÖ Heinz-Christian Strache vyhlásili, že ich teší výsledok rozhovorov. Kurz zvíťazil v predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku z 15. októbra po tom, čo prebral mnohé myšlienky z prisťahovaleckej politiky FPÖ. Kurz v interview znovu vyjadril presvedčenie, že utečencov by do Európy nemali privážať.

"Môj postoj je od začiatku jasný: uplatňovať prísnu politiku voči ilegálnej migrácii," povedal. "Napriek tomu si stále myslím, že migrantov, ktorí sa vydali na more z Líbye alebo z iných častí severnej Afriky, treba zachraňovať, ale nie privážať na talianske či grécke územie a potom dopravovať do strednej Európy," vysvetlil svoj postoj.

"Treba im pomáhať a ponechať v bezpečí mimo hraníc Európy, možno dokonca aj na ostrovoch, ale predovšetkým ich treba čo najskôr posielať naspäť," dodal Kurz. Pravicová koalícia ÖVP a FPÖ by ukončila desaťročie centristických koalícií v Rakúsku, pripomenula v piatok agentúra DPA.

Viac o téme: RakúskoEurópska úniaSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu