Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Výbuch v New Yorku, pokus o teroristický útok

Zábery z miesta incidentu Zobraziť galériu (13)
Zábery z miesta incidentu (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Na autobusovej stanici na Manhattane v New Yorku bola ohlásená explózia. Polícia okamžite uzavrela okolie a začala s rozsiahlou akciou. Pri incidente utrpeli zranenia štyria ľudia, vrátane páchateľa. Polícia potvrdila, že išlo o pokus o teroristický útok.

20:45 Guvernér ďalej oznámil, že posilňuje bezpečnosť na hojne navštevovaných miestach po celom štáte New York, ako sú letiská, mosty, tunely a systémy hromadnej dopravy, ale posilňuje tiež bezpečnosť na dopravných uzloch v samotnom meste New York. 

20:40 Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo uviedol, že podozrivý muž zrejme vyrobil výbušné zariadenie na základe inštrukcií na internete a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by išlo o rozsiahlejší plán.

20:30 Akayed Ullah prišiel do USA na základe víz, ktoré vstup umožňujú príbuzným ľudí, ktorí majú povolenie na trvalý pobyt alebo získali americké občianstvo. S vyšetrovateľmi komunikuje z nemocničného lôžka. Polícia tiež vypočula jeho príbuzných žijúcich v USA a očitých svedkov explózie.

20:15 Atentátnik je podľa vyšetrovateľov pod silným vplyvom islamistov, správy z Bangladéša ale svedčia o tom, že kriminálnu minulosť nemal. Nie je pravdepodobné, že by s niektorou z teroristických skupín udržiaval aktívny kontakt alebo že by bol súčasťou širšieho sprisahania.

19:35 Starostka francúzskej metropoly Anne Hidalgová vyhlásila, že Paríž vyjadruje podporu mestu New Yorku a ľuďom raneným v pondelok ráno pri útoku.

Akayed Ullah
Zobraziť galériu (13)
Akayed Ullah  (Zdroj: SITA/AP)

17:32 Predseda Metropolitného dopravného úradu Joseph Lhota uviedol, že vlaky na 7. a 8. avenue stále obchádzajú chodbu pod Times Square, pretože tam prebieha vyšetrovanie prípadu. Avšak celkovo sa doprava na linkách obnovila a vrátila do normálu.

17:30 New York za zvýšených bezpečnostných opatrení znovu otvoril podchody a metro. 

17:20 Polícia uviedla, že podrobne skúma video zachytávajúce bombový útok v systéme metra.

17:15 Vyšetrovatelia dodali, že muž si výbušné zariadenie pripevnil k telu suchým zipsom.

16:23 Traja okoloidúci utrpeli ľahké zranenia, štvrtým zraneným je útočník, ktorého polícia zadržala. Pri explózii muž utrpel popáleniny na rukách a na bruchu. Ostatných zranených zasiahla tlaková vlna, sťažujú sa na poškodenie sluchu a bolesti hlavy.

PRÁVE TERAZ Výbuch v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

16:20 Atentátnik chcel trhavinu nepochybne odpáliť, nie je ale isté, že to malo byť práve v metre, kde nakoniec k výbuchu došlo.

16:10 Zadržaný muž utrpel zranenia, ktoré nie sú život ohrozujúce. Menej závažné zranenia utrpeli ďalší traja ľudia, uviedol policajný komisár James O'Neill.

16:05 Policajné zdroje podľa AP uviedli, že útočník bol inšpirovaný Islamským štátom (IS), ale zrejme nebol v priamom kontakte s touto teroristickou skupinou.

PRÁVE TERAZ Výbuch v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

16:00 Vyšetrovatelia popísali páchateľa ako dvadsaťsedemročného Akayeda Ullaha, obyvateľa štvrti Brooklyn, ktorý je zrejme pôvodom z Bangladéša. V New Yorku žije sedem rokov.

15:55 Starosta Bill de Blasio povedal, že išlo o pokus o teroristický útok. Dodal, že je šťastím, že podozrivý nedosiahol svoje ciele.

PRÁVE TERAZ Výbuch v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:52 Polícia informovala, že incident vyšetruje ako "čin súvisiaci s terorizmom".

15:48 O motíve ani osobe páchateľa zatiaľ nie sú žiadne bližšie správy. 

PRÁVE TERAZ Výbuch v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:45 Mestský hasičský zbor v New Yorku priniesol informáciu o štyroch zranených, pričom je medzi nimi aj predpokladaný páchateľ.

Port Authority Bus Terminal
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:20 Ďalšia osoba na nástupišti utrpela zranenia, ktoré takisto nie sú život ohrozujúce.

15:12 Rúrková bomba bola pripevnená k telu medzičasom zadržaného muža. Tlačovú agentúru AP o tom informoval nemenovaný predstaviteľ polície. K explózii došlo okolo 07.30 h miestneho času (13.30 h SEČ).

14:54 Incident viedol k evakuácii pasažierov a tiež zdržaniam na niektorých linkách metra vedúcich priamo pod stanicou Port Authority. Podľa portálu televízie BBC je najväčšou autobusovou stanicou v USA, pričom každoročne jej služby využije vyše 65 miliónov ľudí. 

Port Authority Bus Terminal
Zobraziť galériu (13)
Port Authority Bus Terminal  (Zdroj: SITA/AP)

14:51 Tlačová tajomníčka Bieleho domu Sarah Sandersová napísala na Twitteri, že prezident USA Donald Trump bol o explózii okamžite informovaný.

14:48 Agentúra AP sa odvoláva na svoj policajný zdroj a hovorí o jednom zranenom, ktorý je mimo ohrozenia života. Momentálne sa má nachádzať v rukách polície.

14:45 Newyorský policajný zbor reaguje na hlásenie o výbuchu neznámeho pôvodu na križovatke 42. a 8. ulice na Manhattane. Linky metra A, C a E boli evakuované, ďalšie informácie polícia spresní, až budú k dispozícii.

PRÁVE TERAZ Výbuch v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:37 Stanica TV Fox 5 hovorí o dvoch zranených, pričom jeden z nich bol držiteľom výbušného zariadenia.

Špekuluje sa, že za explóziou môže byť podľa informácií stanice ABC takzvaná rúrková bomba, čo je improvizované výbušné zariadenie. Linky metra v okolí boli uzavreté a úrady evakuujú pasažierov. K incidentu došlo v pondelok ráno miestneho času.

PRÁVE TERAZ Výbuch v
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Portál New York Post napísal, že na mieste vypukla panika a ľudia živelne utekajú. Niekoľko osôb navyše utrpelo zranenia. Polícia podľa najnovších informácií zadržala jednu osobu, ktorej malo výbušné zariadenie patriť. Výbuch nastal podľa ABC v podchode autobusovej stanice. Stanica je vzdialená len niekoľko stoviek metrov od námestia Times Square, ktoré je jedným z obľúbených turistických cieľov New Yorku.

Zábery z miesta incidentu
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Viac o téme: VýbuchNew York
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu