Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Útočník z New Yorku tesne pred svojím činom varoval Trumpa na Facebooku

Akayed Ulláh
Akayed Ulláh (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Bangladéšan, ktorý čelí obvineniam z terorizmu v súvislosti s pokusom o útok v New Yorku, tesne pred svojím činom varoval na sociálnej sieti prezidenta Donalda Trumpa.

"Trump nedokázal si ochrániť svoju krajinu," uviedol Akayed Ullah na Facebooku. Informovala o tom v utorok federálna prokuratúra v rámci zverejnenia obvinení. Uviedla tiež, že k bombovému útoku ho inšpiroval Daeš. Obvinila ho okrem iného z nezákonného držania zbrane, podpory terorizmu či teroristickej hrozby.

Ullah sa v pondelok ráno pokúsil v chodbe metra pri Times Square na Manhattane odpáliť podomácky vyrobenú nálož, ktorú mal pripevnenú na tele. Miesto si podľa vlastných slov vybral pre rozvešané vianočné plagáty. Vyšetrovateľom povedal, že sa chcel pomstiť za americké letecké útoky na organizáciu Daeš v Sýrii a inde.

Polícia predpokladá, že konal sám. Dvadsaťsedemročný imigrant Ullah, ktorý sa po nevydarenom útoku nachádza v nemocnici, je údajne vo vážnom stave. Zranenia pri pokuse o útok utrpeli aj traja ďalší ľudia.

Bangladéšan obvinený z útoku v New Yorku bol ovplyvnený radikálnym duchovným

Bangladéšan Akayed Ullah, obvinený z odpálenia rúrkovej bomby v newyorskom metre, bol ovplyvnený myšlienkami radikálneho moslimského duchovného, zjavne však nemal nijaké prepojenie na mieste teroristické skupiny. Uviedla to v stredu podľa agentúry AP bangladéšska polícia.

Bangladéšsky imigrant Ullah (27) podľa zistení polície požiadal v Bangladéši svoju manželku, aby mu čítala z diela momentálne uväzneného duchovného vodcu miestnej radikálnej zakázanej skupiny Ansárulláh Bánglá (ABT), ktorého kázne zároveň počúval. Zmienená teroristická skupina je spájaná so zabíjaním a útokmi na sekulárne orientovaných učiteľov či blogerov ateistického vyznania. 

Ullah je obvinený z toho, že počas dopravnej špičky odpálil v pondelok v metre neďaleko námestia Times Square v newyorskej štvrti Manhattan nálož, ktorú mal pripevnenú na svojom tele. Tento bangladéšsky imigrant prišiel do USA v roku 2011 vďaka vízam, ktoré mu boli udelené na základe príbuzenstva s istým americkým občanom.

Ullah žil v newyorskej štvrti Brooklyn a podľa amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti mal v USA priznaný trvalý pobyt. Jeho manželka a malý syn žijú v Bangladéši, pričom Ullah ich podľa slov príbuzných navštívil posledný raz v septembri. Ullahovu manželku momentálne vypočúvajú vyšetrovatelia, ktorým povedala, že Ullah s ňou pri poslednej návšteve diskutoval o písomnom diele zmieneného radikálneho duchovného.

Viac o téme: VarovanieDonald TrumpAkayed Ullah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu