Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rozhodnutie o Jeruzaleme rozpútalo zúrivé protesty: Palestínčania pália Trumpove fotografie

Zúrivé protesty Palestínčanov. Zobraziť galériu (6)
Zúrivé protesty Palestínčanov.

JERUZALEM - Stovky Palestínčanov protestovali vo štvrtok v mestách po celom Predjordánsku a v pásme Gazy proti rozhodnutiu Spojených štátov uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, uviedla agentúra AP.

Demonštranti pálili plagáty a podobizne amerického prezidenta Donalda Trumpa a izraelského premiéra Benjamina Netnajahua spoločne s americkými a izraelskými vlajkami.

Z viacerých miest prišli hlásenia o potýčkach medzi palestínskymi demonštrantami a izraelskými bezpečnostnými zložkami, ktoré si vyžiadali desiatky ľahko zranených.

Rozhodnutie o Jeruzaleme rozpútalo
Zobraziť galériu (6)

Palestínsky Červený polmesiac oznámil, že väčšina  zranených sa nadýchala slzotvorného plynu. Šesť ľudí zranili gumové projektily a jednu osobu postrelili. Izraelská armáda armáda však poprela, že by vojaci používali ostré náboje.

Pochody a protesty vo štvrtok prebiehali v mestách Hebron, Ramalláh, Nábulus, Džanín a Betlehem ležiacich na Západnom brehu Jordánu. Demonštrácia sa tiež konala pred Damašskou bránou v jeruzalemskom Starom meste. Palestínčania vyhlásili vo štvrtok generálny štrajk a pripravujú sa na piatkové masové protesty.

Palestínčania protestujú

Na protest proti stredajšiemu rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa sa vo štvrtok zhromaždili stovky jeho odporcov aj v mestách po celom Pakistane.

Zúrivé protesty Palestínčanov.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ako informovala agentúra AP, demonštranti sa po proteste v pakistanskom hlavnom meste Islamabad pokojne rozišli. Podobné protiamerické protesty zvolali islamisti aj v najväčšom pakistanskom meste Karáčí, v Péšávare v provincii Chajbar Paštúnchwá hraničiacej s Afganistanom a v meste Multan v provincii Pandžáb.

Prevažne moslimský Pakistan už zopakoval svoju podporu Palestínčanom, ktorí považujú východný Jeruzalem za svoje hlavné mesto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu