Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pentagón to priznal: V Sýrii sa nachádza okolo dvetisíc amerických vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Pentagón v stredu oficiálne priznal, že sa v Sýrii nachádza okolo 2000 amerických vojakov. Potvrdil tak predchádzajúce informácie nemenovaných predstaviteľov USA, ktoré boli medializované koncom novembra, informovala agentúra AP.

Americká armáda doposiaľ oficiálne priznávala len približne 500 svojich vojakov operujúcich na území Sýrie. Malo ísť prevažne o jednotky poskytujúce podporu Sýrskym demokratickým silám (SDF), zoskupeniu kurdských a arabských milícií bojujúcich proti tzv. Islamskému štátu na severe krajiny.

Z nových údajov nevyplýva, že by dochádzalo k posilňovaniu americkej vojenskej prítomnosti v Sýrii. Ide len o spresnenie doterajšej bilancie, keďže početné stavy vojsk v teréne sa často menia. Hovorca Pentagónu Rob Manning v stredu - pri oznámení nového čísla - naopak zdôraznil, že reálny počet amerických vojakov v Sýrii klesá. 

Rovnaký klesajúci trend, súvisiaci s porážkou bojovníkov Daeš, sa podľa Manninga prejavuje aj v susednom Iraku, kde aktuálne operuje zhruba 5200 amerických vojakov. Horná hranica počtu amerických vojakov v Iraku je oficiálne stanovená na 5262 a v Sýrii na 503. Americkí činitelia však aj v minulosti neverejne priznávali, že ich skutočné počty v oboch krajinách sú vyššie. Jednotliví velitelia totiž často stanovené limity obchádzajú, napríklad dočasným prevelením jednotiek alebo najatím väčšieho počtu externých zamestnancov.

Viac o téme: VojaciSýriaPentagón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu