Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Minister obrany Williamson: Briti, ktorí sa pripojili k Daeš, by mali byť vypátraní a zabití

Gavin Williamson
Gavin Williamson (Zdroj: SITA/David Mirzoeff/PA via AP)

LONDÝN - Briti, ktorí vstúpili do radov militantnej skupiny Daeš v Sýrii a Iraku, by mali byť dostihnutí a zabití. V rozhovore pre denník Daily Mail to v stredu vyhlásil nový britský minister obrany Gavin Williamson, ktorého cituje agentúra Reuters.

Podľa jeho slov Briti, ktorí za týmto účelom odišli do Sýrie alebo Iraku, nenávidia hodnoty svojej krajiny. Williamson zároveň navrhol, aby boli takéto osoby zlikvidované pomocou vzdušných útokov. Odhaduje sa, že v zmienených dvoch blízkovýchodných krajinách bojuje po boku Daeš približne 270 britských občanov.

"Je to veľmi jednoduché - mŕtvy terorista už nemôže Británii uškodiť. Mali by sme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme toto nebezpečenstvo eliminovali," povedal Williamson. Dodal, že Britom, ktorí sa spolčili s Daeš, by malo byť navždy zakázané vrátiť sa do Spojeného kráľovstva. Williamson (41), ktorý je ministrom obrany len niečo vyše mesiaca, nahradil v tomto vládnom poste Michaela Fallona, ktorý odstúpil v dôsledku sexuálneho škandálu.

Britské alebo americké sily zabili niekoľko britských militantov, ktorí bojovali za Daeš v Iraku alebo Sýrii. Sú medzi nimi napríklad Mohammed Emwazi, známy ako Jihadi John, ktorý sa objavil vo viacerých videách brutálnych vrážd zajatcov, či Sally Jonesová, ktorá pôsobila ako náborová pracovníčka pre Daeš. Po jej zabití v júni Fallon vyhlásil, že britskí občania, ktorí sa rozhodli opustiť Spojené kráľovstvo a bojovať za Daeš, sú "legitímnym terčom" odvetných opatrení.

Viac o téme: VojaciLondýnVeľká BritániaDaešGavin Williamson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu