Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Megapožiar v Prahe: Najvyšší stupeň poplachu, škoda je astronomická

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/HasičiPraha)

PRAHA - V Prahe v utorok horeli dve skladové haly s obalovým materiálom, vnútri vybuchovali tlakové fľaše. Pri požiari sa striedali tri desiatky jednotiek profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Kvôli veľkosti zásahu bol vyhlásený najvyšší stupeň poplachu, povedal hovorca pražských hasičov Martin Kavka. Zranení boli pri zásahu jeden hasič a dvaja policajti, škoda sa odhaduje na niekoľko miliónov. Polícia uzavrela Mladoboleslavskú ulicu, organizátor pražskej hromadnej dopravy ROPID z ulice odklonil autobusy. Okolo 23:00 dostali hasiči oheň pod kontrolu.

"Celá hala jedna je zasiahnutá v plnom rozsahu, tak už bola pri našom príchode. Polovica ďalšej haly je tiež v plnom rozsahu," povedal hovorca. Dodal, že hasiči sa snažili pred ohňom ochrániť ďalšie dve blízko stojace haly s obalovým materiálom. V jednej z hál je aj stolárska dielňa. "V objekte nikto nebol, ani sme nerobili evakuáciu," uviedol Kafka. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa, došetrovat sa bude dnes dopoludnia.

Pri zásahu sa zranil ľahko jeden hasič a dvaja policajti sa nadýchali dymu. Všetci traja boli prevezení do nemocnice. Hasiči mali na mieste 18 cisterien a tri rebríky. Plamene z hál šľahali do výšky niekoľkých metrov, z ohňa stúpal hustý čierny dym. Ľudia v okolí ale podľa prvotných informácií neboli splodinami ohrození.

VIDEO Megapožiar v Prahe:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: hzscr.cz)

"Koncentrácia zatiaľ nie je nad limitnou hodnotou," povedal Kavka. Odporučil ale obyvateľom Vinoř, aby nevetrali a nechodili sa na miesto požiaru pozerať. Na mieste aj po lokalizácii požiaru zostali chemici hasičov, ktorí merajú mieru škodlivín v ovzduší.

Dobrovoľní hasiči podľa hovorcu pomáhali s diaľkovou dopravou vody, zriadené boli dve čerpacie stanovištia. V horiacom objekte sídli predajca baliacich strojov a obalového materiálu Ronex, vyplýva z fotografií hasičov. Najbližšie je benzínová pumpa a obytné domy, ohrozené ohňom ale neboli.

"Bol vyhlásený osobitný stupeň poplachu," uviedol Kavka na twitteri. Štvrtý čiže osobitný stupeň poplachu je najvyšší možný. Podľa hovorcu okrem iného oprávňuje hasičov uzavrieť komunikáciu. Uzavretie Mladoboleslavskej oznámila polícia v dopravných informáciách na internete. Uzávierka meria viac než kilometer. Počas noci na dnes mala byť cesta čiastočne sprejazdnená. Kvôli vode po hasení sa na ceste vytvorila námraza, na miesto tak vyrazili cestári, aby cestu pokryli posypom. ROPID odklonil autobusové linky 375, 378 a 396 mimo zastávky Lohenická a Vinoř. Linka 375 neobsluhuje ani zastávku Mladějovská a ide odklonom cez Satalice a Jenštejn.

 

Viac o téme: PožiarPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu