Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Študent rabínskej školy (17) vyryl svoje meno v Osvienčime: Ako trest pokuta a rok väzenia

Koncentračný tábor v Osvienčime.
Koncentračný tábor v Osvienčime. (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Súd v poľskom Osvienčime odsúdil na rok väzenia podmienečne 17-ročného Američana, ktorý v júli tohto roku vyryl svoje krstné meno do steny v jednom z barakov v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau. Mladíka pri čine prichytil sprievodca, dodala agentúra PAP.

Okrem podmienečného trestu väzenia súd mladému Američanovi nariadil zaplatiť štátnemu múzeu Auschwitz-Birkenau 1000 zlotých (238 eur). Sudca podľa agentúry AP uviedol, že trest je nízky vzhľadom na nízky vek obžalovaného i to, že doteraz nebol súdne trestaný. Súd bral do úvahy aj to, že mladík prejavil ľútosť. Sudca však súčasne vyjadril počudovanie, že sa takéhoto vandalského činu dopustil človek, ktorý "navštevuje náboženskú školu, aby sa neskôr stal rabínom".

Vo februári toho roku súd v Osvienčime udelil rovnaký trest dvom 17-ročným návštevníkom z Portugalska. Nemecké vojská, ktoré okupovali Poľsko, založili Auschwitz v roku 1940 ako pracovný tábor pre poľských väzňov. Postupne ho rozširovali na rozľahlý pracovný a vyhladzovací koncentračný tábor pre židov, ktorých doň privážali z celej Európy. Počet ľudí zabitých v tábore Auschwitz-Birkenau nie je možné presne určiť: podľa odhadov historikov ide o 1,2-1,6 milióna osôb. Väčšinu obetí tvorili ľudia židovského pôvodu.

Viac o téme: VäzeniePoškodzovanieSúd PoľskoAmeričanOsvienčim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu