Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dôležité stretnutie v Prahe: Babiš rokoval s budúcimi členmi svojho kabinetu o prioritách

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Sídlo hnutia ANO v Prahe-Chodove bolo v pondelok dejiskom stretnutia budúceho českého premiéra Andreja Babiša s navrhovanými členmi jeho budúceho vládneho kabinetu. Predmetom ich rokovaní boli priority budúcej vlády ČR, ako aj niektoré organizačné záležitosti.

Podľa Babišových slov na následnej tlačovej konferencii sa hovorilo pri tejto príležitosti o programe vlády, o jej prvom zasadaní, ako aj o uvádzaní jednotlivých členov kabinetu do úradu. Vláda by sa, ako zdôraznil jej budúci premiér, mala zamerať na riešenie dôchodkovej reformy a motiváciu mladých rodín.

Na margo možnej podpory vlády, o ktorú sa zaujímali aj niektorí z jej budúcich členov, Babiš uviedol, že od 18. decembra chce osloviť jednotlivé politické strany a diskutovať s nimi o podpore jeho menšinovému kabinetu. Ako prvú osloví podľa vlastných slov Občiansku demokratickú stranu (ODS), pretože skončila vo voľbách na druhom mieste. Informoval o tom internetový server Novinky.cz.

Babiš pri tejto príležitosti vyhlásil, že vláda by mala fungovať racionálne, pričom by sa spory medzi jednotlivými rezortmi nemali riešiť na jej rokovaní. Zdôraznil súčasne, že po vymenovaní členov vlády 13. decembra sa chystá do Bruselu, kde chce dať jasne najavo proeurópsku orientáciu, aj keď na riešenie niektorých otázok majú v Prahe iný názor.

Migračnú krízu treba riešiť mimo územia Únie, zdôraznil a dodal, že ČR chce zohrať aktívnejšiu úlohu ako doteraz. Zo slov niektorých ministrov vyplynulo, že by sa mala zlepšiť komunikácia medzi ministrami a malo by v nej byť menej korešpondencie, ale zmeniť by sa mohol aj rokovací poriadok vlády.

Viac o téme: Rokovanie Andrej BabišPrahaČeská republikaVládny kabinet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu