Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Raketový útok Daeš na televíznu stanicu: Výbuch nastal po príchode polície, dvaja mŕtvi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: SITA/AP Photo/Ali Abdul Hassan)

KÁBUL - Útok v afganskej východnej provincii Nangarhár usmrtil v sobotu najmenej dvoch príslušníkov bezpečnostných síl a zranil ďalších desať ľudí, vrátane policajtov a civilistov. K útoku sa prihlásili militanti z extrémistickej organizácie Daeš. Najnovšie informácie poskytol hovorca provinčného guvernéra.

Dvoma zabitými obeťami boli členovia tajnej služby, jeden z nich zastával úrad riaditeľa špionážneho úseku v Džalálábáde, metropole provincie. Útok sa začal vystrelením rakety, ktorá dopadla k súkromnej televíznej a rozhlasovej stanici v Džalálábáde, a keď prišli na miesto príslušníci bezpečnostných síl, nastal výbuch, po ňom nasledovala tretia explózia. Medzi zranenými sa nachádzalo päť policajtov, dvaja príslušníci tajnej služby a traja civilisti.

Pridružená skupina Daeš sa k zodpovednosti za útok prihlásila v miestnej televíznej a rozhlasovej stanici v Džalálábáde vo vyhlásení, ktoré zverejnila aj na webovej stránke propagandistickej tlačovej agentúry Amák. "Bojovníci Daeš mierili raketou na budovu rozhlasovej stanice Inakás v meste Džalálábád," uvádzalo sa vo vyhlásení.

Medzitým hovorca policajného šéfa v Kábule oznámil, že štyria civilisti utrpeli zranenia po tom, čo v afganskom hlavnom meste vybuchla magnetická bomba. Podľa hovorcu bola pripevnená k búdke afganskej armády, určenej na nábor nových príslušníkov, napísala agentúra DPA. K tomuto kábulskému útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina, dodala agentúra AP.

Používanie magnetických bômb je nová taktika militantov proti predstaviteľom afganskej vlády. Vo východnej provincii Lógar zabili neznámi strelci v piatok večer dvoch ľudí, vrátane kmeňového vodcu. Zastrelili ich, keď obete vychádzali z mešity, a útočníkom sa podarilo ujsť.

Viac o téme: Terorizmusútok Daeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu