Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Dráma v Prahe: Do Vltavy sa zrútila lávka, hlásia zranených, hasiči hľadajú v rieke ďalších

 Do Vltavy sa zrútila lávka s ľuďmi
Do Vltavy sa zrútila lávka s ľuďmi (Zdroj: Foto: FB/Tíseň.tv)

PRAHA - U Trojskeho zámku v Prahe sa dnes popoludní zrútila do Vltavy betónová lávka pre peších. Pri páde sa zranili štyria ľudia, z toho dvaja ťažko. Šesťdesiatročný muž je v umelom spánku, o tri roky staršia žena má rovnako ako on mnohopočetné poranenia. Ďalší dva muži nie sú zranení vážne, uviedli na twitteri pražskí záchranári. Podľa spravodajcu ČTK prehľadávajú Vltavu pozdĺž spadnutého mostíku ľudia v neopréne.

Betónová lávka od Trojského zámku na Cisársky ostrov sa zrútila okolo 13:30. "Časť lávky sa zrútila, čiastočne hrozí pádom," povedal hovorca hasičov Martin Kavka. Na miesto bol povolaný statik. "U spadnutej lávky v Troji sme ošetrili štyroch zranených," informovali dve hodiny po zrútení konštrukcie záchranári s tým, že zranení boli zaistení a prevezení do pražských nemocníc. Šesťdesiatročný muž skončil na anesteziologicko-resuscitačnom oddelení, vážne zranená žena je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Štyridsaťtriročný muž má pomliaždený chrbát, tridsaťštyriročný muž si poranil nohu a zápästia.

Agentúry z miesta hlásia, že mestská polícia ohradila páskami oba konce zlomenej lávky, a to zhruba v päťdesiatmetrovej vzdialenosti od konštrukcie. Udržuje tak v dostatočnej vzdialenosti rad zvedavcov, ktorých nešťastie prilákalo. Na oboch stranách lávky sú hasičské aj policajné autá, na vode je hasičský čln. Hasičom po nešťastí pomáhali s pátraním po prípadných ďalších zranených tiež kanoisti z neďalekého oddielu. Podľa Českej televízie hasiči požiadali o zastavenie lodnej dopravy v mieste nešťastia.

Na miesto dorazili aj zástupcovia mestskej časti Praha 7. "Obratom žiadam mimoriadne rokovanie dozornej rady Technicej správy komunikácií za účasti pracovníkov zodpovedných za mosty a lávky," povedal zástupca starostu Prahy 7 a pražský zastupiteľ Ondřej Mirovský. "Súčasne je nutné rýchlo pripraviť nový prievoz ako náhradnú dopravu na veľmi vyťaženej spojnici v Prahy," dodal na Facebooku. Lávku využívajú napríklad ľudia, ktorí mieria do pražskej zoologickej záhrady. Starosta Ján Čižinská na rovnakej sociálnej sieti pripomenul, že cez lávku tiekla pri povodniach v roku 2002 voda.

Technická správa komunikácie zistila v roku 2014 na lávke výrazné oslabenie predpínacích lán, ktoré korodovali. Aj napriek vykonaniu nutných prác v roku 2011 a ďalších opatrení vtedy TSK odhadla životnosť lávky pri bežnej prevádzke na päť až sedem rokov. Hovorca TSK Barbora Lišková dnes ČTK povedala, že správa sa k stavu lávky vyjadrí najskôr dnes večer.

Visutá lávka, ktorá slúžila výhradne pre peších a cyklistov, spájala pražskú štvrť Troja s Cisárskym ostrovom od júla 1984. Na jej mieste stál od roku 1976 provizórny pontónový most, ktorý však v lete 1981 strhla povodeň. Stavbu lávky projektoval profesor Jiří Stráský, jeden z najvýznamnejších slovenských autorov mostných konštrukcií. Stavaná bola netradičnou technológiou, pri ktorej mostovku tvorili panelové segmenty navlečené ako "korálky" na silných oceľových lanách, konštrukcia potom bola zavesená na oporné bloky na oboch brehoch.

 

Viac o téme: LávkaPrahaVltavaTrojský zámok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu