Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mladého blogera odsúdili na sedem rokov väzenia: Upozornil na ekologický problém

Nguyen Van Hoa Zobraziť galériu (2)
Nguyen Van Hoa (Zdroj: TASR AP, FB/Nguyen Van Hoa )

VIETNAM - 22 ročný bloger poriadne doplatil za svoje otvorené názory. Mladého vietnamského blogera odsúdili na sedem rokov väzenia. Štát ho obvinil za šírenie protištátnej propagandy.

Nguyen Van Hoa (22) na svojom osobnom blogu prispieval rôznymi článkami o znečisťovaní životného prostredia a o úniku toxických látok z oceliarne, ktorú vybudovala taiwanská firma. Dokonca sa zmienil, že taiwanská oceliareň znečistila vyše 200 kilometrov pobrežia. Táto ekologická havária vyburcovala rôzne verejné protesty, ktoré sú vo Vietname ojedinelé.

Na Vietnamcovom blogu nechýbali ani príspevky o ekonomických reformách a sociálnych zmenách. Nguyen Van Hoa sa zastával práv gayov, lesbičiek a podporoval aj transsexuálov. Vo Vietname sú však tieto témy tabu a vládne tam prísna cenzúra.

22 ročného blogera odsúdili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR AP, FB/Nguyen Van Hoa )

Vietnamské úrady sa rozhodli zakročiť a stanovili špeciálne bezpečnostné opatrenia. Vietnam je jednou z desiatich krajín, ktorá má najviac používateľov Facebooku. Úrady sa preto rozhodli, že spravia opatrenia na umlčanie sociálnych kritikov.

Formosa Plastics Group je taiwanská spoločnosť, ktorá vlastní vyššie spomínanú oceliareň. Ekologická katastrofa oceliarne poznačila celý Vietnam. Vietnamská vláda považuje túto udalosť za mimoriadne citlivú a snaží sa robiť všetko pre to, aby Vietnam opäť dosiahol politickú stabilitu a aby sa dbalo o ochranu životného prostredia. Cieľom vlády je pritiahnuť zahraničné investície a podporiť tak hospodársky rast.

22 ročného blogera odsúdili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR AP, FB/Nguyen Van Hoa )

22 ročný Nguyen Van Hoa však nie je prvým odsúdeným. V minulosti bol pridelený 10 ročný trest aj mladej blogerke Nguyen Ngoc Nhu Quynh. Spoločnosť Formosa Plastics Group ju obvinila za ten istý priestupok ako mladého Nguyena Van Hoa, za šírenie protištátnej propagandy.

Advokár blogerky, Vo An Don, ktorý sa špecializoval na obhajobu súvisiacu s ľudskými právami nedávno média informoval, že vietnamské úrady mu odobrali jeho advokátsku licenciu. K odvolaniu z jeho z funkcie došlo len krátko pred začatím súdneho konania v kauze vietnamskej blogerky.

Advokátska komora svoje rozhodnutie objasnila. Podľa nej sa Vo An Don v médiách vyjadroval nekorektne a jeho výpovede nekorešpondovali s advokátskou terminológiou. 

Viac o téme: Nguyen Van HoaVietnamský bloger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu